chudzinki Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Tak mnie wzięło na przemyślenia... Przykładowe trzy rowery i wszystkie wg producenta odpowiednie do 165 cm: korba 150 mm - https://www.woombikes.pl/products/off6 korba 160 mm - https://superiorbikes.com/pl/2021/junior/team-27-elite/gloss-white-hologram-black-team-red korba 170 mm - https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-300795 Wszystkie o praktycznie identycznej długość górnej rury. Czy któryś z nich jest bardziej odpowiedni dla nastolatki, a nieodpowiedni dla drobnej kobiety? Dlaczego są takie różnice na długości korby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Cześć. Nie interesuje Cię długość rury (z perspektywy długości ramion korby), a bardziej długość nogi/wzrost i Twoich preferencji. Jeśli miałaś już rower z jakąś konkretną korbą, to pewne doświadczenie już jakieś masz i możesz stwierdzić, czy było dobrze, czy źle. Tutaj masz ściągawkę: https://bikedynamics.co.uk/FitGuidecranks.htm Czy warto się tego twardo trzymać, jeśli podoba Ci się jakiś rower, a ma nieodpowiednią korbę, trudno powiedzieć. Element jak większość innych, w przyszłości można wymienić, ale na dłuższą metę jazda z nieodpowiednią korbą może być niewygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Długość ramion korby to indywidualna sprawa. Generalnie - przekrok dzielisz na 0,487 i w tym miejscu zaczynasz swoje poszukiwania. Ale to tylko początek (tak dobrane na pewno nie będą b.złe). Sporej liczbie osób pasuje ta średnią wartość ale np. wysokokadencyjni wolą ciut krotsze niż te ze wzoru. No i oczywiście to się tyczy roweru szosowego. Pewnie podobne (nieco inne) wartości są brane pod uwagę przy rowerach innego typu. Edytowane 23 Lutego 2022 przez Fikander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Podziękował! 😀 Czyli ogólnie nie ma większych przeciwskazań żeby przy jeździe amatorskiej drobna kobieta jeździła z korbą 150, a nastolatka ze 170 mm? W sumie nie ma różnicy w proporcjach ciała. 15 godzin temu, Fuxi napisał: Jeśli miałaś już rower z jakąś konkretną korbą Oglądam się pomału za rowerem dla córki. Ja osobiście nie widzę różnicy między 170 a 175, ale 2 cm to już sporo, chyba. 15 godzin temu, Fuxi napisał: Nie interesuje Cię długość rury (z perspektywy długości ramion korby) Wiem wiem, to tylko tak dla porównania, że przy tych samych rurach są tak różne korby. To mnie ciekawi właśnie 🤔. Edytowane 24 Lutego 2022 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Przeciwskazań to może ogólnie rozumianych nie ma - ale jak wspomniałem korby krótsze niż "średnie" = wysoka kadencja. To nie musi każdemu pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Bo porównujesz rower dedykowany dla dziecka z rowerem dedykowanym dla osoby dorosłej. w "dorosłych" grupach osprzetu cieżko o długość korby mniejszą niż 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Wiem i zrobiłem to celowo, bo chcę zgłębić temat, ale na podstawie dotychczasowych wypowiedzi wynika, że nie ma to większego znaczenia poza kadencją, ale staram się uczyć je dobrych nawyków 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Dłuższa korba, większy moment. Łatwiej ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Zbyt długa korba może przeciążać kolana. Fajnie ze producenci zaczynają podchodzić do sprawy odpowiedzialnie i dopasowują długość ramion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 25 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 A powiedźcie mi taką rzecz - czy niska, dorosła kobieta jeżdżąca na "dorosłym" rowerze z korbą 170 mm po przesiadce na 150 może poczuć różnicę? Żeby było łatwiej to zakładam ten sam rower, prawidłową kadencję i pagórkowate tereny leśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Cytat rowerze z korbą 170 mm po przesiadce na 150 może poczuć różnicę? Odczuć różnicę? poważnie piszesz? Nie da się tego nie zauważyć. O ile nie znając wzrostu i nie znając preferencji owej użytkowniczki trudno powiedzieć jaka korba Jej pasuje to z całą pewnością AŻ TAKĄ różnicę w długości ramion zauważy każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 25 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Jestem śmiertelnie poważny. Jakbym znał odpowiedź na to pytanie to bym go nie zadawał na forum 😀. Jakieś 155-157 cm, preferencji brak... Wiedziałem wcześniej, że firmy, które robią rowerki typowo dla dzieci wkładają krótkie korby, ale zastanowiły mnie te nieco większe modele, o których pisałem w pierwszym poście. Stąd te pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 24.02.2022 o 15:53, Gość napisał: Zbyt długa korba może przeciążać kolana. Fajnie ze producenci zaczynają podchodzić do sprawy odpowiedzialnie i dopasowują długość ramion Dla mnie na rowerze szosowym zdecydowanie lepiej jedzie się na krótszej. W jednym rowerze mam 165 mm, w innych 170 mm. Mam 170 cm wzrostu i krótkie nogi. Tu nie tylko o kolana chodzi. Przy pochylonej pozycji nie obijam sobie kolanami brzucha. Genralnie, moim zdaniem zdecydowanie lepiej mieć za krótką niż za długą. A gadanie o większym momencie obrotowym nie ma sensu w oderwaniu od przełożeń. Liczy się przecież moment na kole, a nie na korbie. Szkoda, że jest tak mały wybór korb któszych niż 170 mm. Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi