Skocz do zawartości

[koła] wymiana kół na lepsze, warto?

Roam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A przez jakie dętki nie uchodzi powietrze? 

Każdą dętkę trzeba co jakiś czas dopompować. Niektórzy robią to nawet przed każdą jazdą. Jeśli posiada się pompkę stacjonarną nie jest to jakieś wielkie wyzwanie.

Stosowałem nawet dętki szosowe Maxxis Flyweight (50 g sztuka) i o ile faktycznie nieco łatwiej je przebić, zwłaszcza gdy się już trochę zestarzeją, to samo trzymanie ciśnienia było wystarczające, by nie musieć pompować codziennie. Dętki lateksowe są pod tym względem chyba gorsze. Nie miałem, podobnie jak tych poliuretanowych "kondomów", ale to powszechnie znany fakt.

Moim zdaniem warto założyć możliwie najlżejsze i wciąż dość wytrzymałe dętki butylowe (czyli klasyczne) o grubości ścianki 0,7-0,9 mm (czyli takie jak ta linkowana Kenda, lub jakieś Vittoria lub Maxxis).  Przy rozmiarze 700x40, taka Kenda o wadze 117 g to około 50 g mniej niż zwykła dętka za podobne pieniądze (no, może parę złotych więcej). To najtańsza oszczędność na wadze kół jaką można sobie wyobrazić, zwłaszcza gdy kupujemy po raz pierwszy (czyli zamiast zwykłej dętki). Aby urwać 50 g na obręczy, trzeba czasem dołożyć kilkaset złotych, a tu mamy ten zysk wagowy dosłownie za grosze.

Ostatnio, za 15 zł kupiłem w zaprzyjaźnionym, lokalnym  sklepie  dętkę Kenda w rozmiarze mtb 26"  (taką: https://ctbike.pl/kenda-detka-mtb-26-ultra-lite-av-33-mm-26-x-1-95-2-10-wentyl-auto-molded.html) i ważyła realne 118 g. Przypadkowa, zwykła dętka w tym rozmiarze waży zwykle w przedziale 180-220 g, a i tak teraz te kilkanaście złotych trzeba za nią zapłacić (a za markowe nawet sporo więcej). Więc w niektórych sytuacjach, nawet bez żadnej dopłaty możemy mieć rower o 200 g lżejszy (i to na kołach), wystarczy rozsądnie wybierać.   

Napisano

Ok. Dzięki za pomoc, zakupiłem nowe koła , pewnie dla was budżetowy zestaw ale dla mnie wystarczy i na pewno lepszy niż to co mam wsadzone teraz. Obręcze DT Swiss X 412 622x22,5
Piasty DT Swiss 370 Szprychy Sapim D-Light czarne 2.0-1.65-2.0Nyple DT Swiss alu srebrne  za 1200 za gotowe koła. Jaka waga? 1700-1800 ? Obecne mają 2500 + wymienione opony z oryginalnych Giant na tufo spidero co dało kolejne 900g. Ciekawe czy poczuje różnice 😀

Napisano

Chciał bym jeszcze dokupić szybkozamykacz RWS z dt Swiss 5mm szpilka długa ok 170mm , na stronie dt Swiss widzę że najdłuższe są 145mm , czy źle szukam ? 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...