Maciasss Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Witam chciałbym kupic rower z napędem 2x12 ale z tego co widze w necie to jest tylko Cube Race one, a nie ma akurat tego modelu w sklepach gdzie mieszkam. Pytanie mam takie jesli kupie napęd 1x12 czy będę mógł wymienic korbe na podwójną (2x12). Dodam ze w sklepie pytalem sie sprzedawcy czy w trek marlin 8 moge to zrobic odpowiedz byla ze za malo miejsca jest i nie da rady. Moze poradzicie mi jakis konkretny model roweru w ktorym moglem taką przeróbke zrobic?Dodam ze chodzi o rower w cenie do 6000 zl. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Wątpię żeby ktoś odpowiedział Ci na to pytanie. Problemem może być miejsce na korbę, ale również brak możliwości poprowadzenia pancerza do przedniej przerzutki. Swoją drogą, to jeździsz po pionowych ścianach, że Ci jest potrzebny taki napęd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 W marlinie istnieje możliwość zamontowania przedniej przerzutki. Istnieją dwie fabryczne wersje z przednią przerzutką. Dla mnie bezsensowna robota. Przerzutka przednia typu side swing, byłbyś zmuszony do puszczenia przewodu na wierzchu ramy, ew. wiercenie otworu w ramie. W przypadku Marlina 8 musiałbyś wymienić cały napęd. Jeśli chcesz rower z 2 biegami z przodu to może łatwiej znajdziesz coś 2x11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Po pierwsze 2x12 to raczej tylko z kaseta 10x45 od Shimano więc w przypadku rowerów w których jest kaseta z najmniejszą zębatka 11t trzeba by zacząć od wymiany tylnej piasty a najlepiej całego koła. Po drugie musiałbyś kupić rower w standardzie boost bo nie kupisz korby do 2x12 non boost. Więc musiałbyś szukać roweru w którym jest piasta 141x5 lub 148x12 i jest możliwość montażu przedniej przerzutki. Tak na szybko to Trek X caliber 8 byłby najlepszym rozwiązaniem bo tam wystarczy wymienić korbę, kasetę, dokupić przednią manetkę i przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Taka przeróbka kompletnie się nie opłaca. Nawet jeśli kupisz rower z Deore czy SLX 1x12, to oficjalnie 2x12 wymaga innej przerzutki tylnej, która z kolei nie obsłuży kasety 10-51 a maksymalnie 10-45. Może jakoś będzie to działać na niekompatybilnych częściach, ale na wiele bym nie liczył. Więc prawie cały napęd masz do wymiany. Jeśli koniecznie chcesz przednią przerzutkę, to szukaj Meridy 500 lite z 2x11, dużo nie stracisz https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/3203/bignine-500-lite Merida ma też rower na 2x12, ale poza budżetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Faktycznie z przerzutka też może być problem... Ściągając z roweru napęd jako nowy odzyskasz spora część jego wartości. Pytanie jaki jest faktyczny sens takiej operacji. Myślę że nie bez przyczyny 2x12 to egzotyka w czystej postaci. Pod względem ceny, kosztów eksploatacji i wagi napęd 2x11 wypada korzystniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian94 Napisano 20 Marca 2022 Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Hej dołączam się do pytania. Kupiłem treck marlin 8 brakuje mi przerzutki na płaskim terenie na asfalcie. Czy jeżeli wymienię przednia zębatkę na 42T będzie duża różnica? I czy w ogóle då się to zrobić. Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 20 Marca 2022 Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Z jakiej 32? 34? 36? Ale owszem blat 42 da wystarczającą prędkość dla każdego - a jeśli nie to jeździsz ze zbyt niską kadencją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian94 Napisano 20 Marca 2022 Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Raczej 34T jest w seri. Będzie problem z wynianego tego w tym modelu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 20 Marca 2022 Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Widzę, że niby 30Z jeśli chcesz to podbić na 42 to: 1. Nie wiadomo czy zmieści się zębatka w "wygięcie" na dolnej rurce widelca. 2. Łańcuch do wymiany na nowy ze zwiększona długością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian94 Napisano 20 Marca 2022 Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Myślisz że będzie duża ruznica jak zmienię na 38,42? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 20 Marca 2022 Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Nie zamontujesz. "Pyt.: Jaki jest maksymalny rozmiar zębatki dla napędu 1x z przodu? Maksymalnie 32T dla standardowej linii łańcucha 49 mm. Przy zastosowaniu pierścienia dystansowego i linii łańcucha 52 mm maksymalny rozmiar zębatki wynosi 34T. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian94 Napisano 20 Marca 2022 Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Dużo Odczuwalna różnica będzie z 30T na 34T ? Czy szkoda zachodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 20 Marca 2022 Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Tak, odczuwalna. Na asfalcie biegu nie powinno zabraknąć. Chyba że masz nogę jak koń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian94 Napisano 21 Marca 2022 Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Jak (ile mm) pierścien dystansowy powinienem zastosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2022 Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Nic nie zrobisz, bo jak dodasz dystans, to zabraknie gwintu w suporcie i osi żeby przeszła na wylot. Naprawdę, trzeba było się zastanowić przed zakupem... Dodatkowo, nie wierzę że Ci brakuje przełożeń na asfalcie. Chyba musisz popracować nad kadencją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian94 Napisano 21 Marca 2022 Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Nie wystarcza i to sporo. Myślę nad zastosowaniem 3mm. Ktoś próbował w tym modelu? Udało się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2022 Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 A przeczytałeś co Ci napisałem wyżej? Na dodatek przy takiej patelni z tyłu, to mam wątpliwości czy znajdziesz łańcuch odpowiedniej długości. Kolejna sprawa, czy kupisz zębatkę 42 do tej korby. Na stronie jest napisane że 42T wejdzie przy napędzie 3x. Musiałbyś sprawdzić o ile jest odsunięta taka zębatka, w stosunku do tego co masz aktualnie. Tu nie ma miejsca na zgadywanie. Tyle że wtedy wracamy do punktu pierwszego, że za chwilę wrzucisz temat, że oś korby jest za krótka lub zniszczyłeś gwint w mufie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian94 Napisano 21 Marca 2022 Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Chce założyć 34T kolego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Marca 2022 Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Pomijając zakup nieodpowiedniego roweru to w czym problem zmienić tarczę na 34? 22 godziny temu, Sebastian94 napisał: Kupiłem treck marlin 8 Jeżeli chodzi o tego Trek`a... https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/marlin/marlin-8/p/34649/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2022 Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Mój błąd... Zdejmij korbę, zobacz ile masz zapasu na osi, sam sobie odpowiesz na to pytanie. Natomiast jeżeli masz tam korbę SRAM SX Eagle, to patrząc na system kasowania luzu, to nie ma możliwości dołożenia podkładki. --- No właśnie, a sprawdziłeś czy nie wejdzie Ci bez zmian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.