Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Wymiana korby.

Maciasss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym kupic rower z napędem 2x12 ale z tego co widze w necie to jest tylko Cube Race one, a nie ma akurat tego modelu w sklepach gdzie mieszkam. Pytanie mam takie  jesli kupie napęd 1x12 czy będę mógł wymienic korbe na podwójną (2x12). Dodam ze w sklepie pytalem sie sprzedawcy czy w trek marlin 8 moge to zrobic odpowiedz byla ze za malo miejsca jest i nie da rady. Moze poradzicie mi jakis konkretny model roweru w ktorym moglem taką przeróbke zrobic?Dodam ze chodzi o rower w cenie do 6000 zl. Pozdrawiam 

Wątpię żeby ktoś odpowiedział Ci na to pytanie.

Problemem może być miejsce na korbę, ale również brak możliwości poprowadzenia pancerza do przedniej przerzutki.

Swoją drogą, to jeździsz po pionowych ścianach, że Ci jest potrzebny taki napęd?

W marlinie istnieje możliwość zamontowania przedniej przerzutki. Istnieją dwie fabryczne wersje z przednią przerzutką.

Dla mnie bezsensowna robota. Przerzutka przednia typu side swing, byłbyś zmuszony do puszczenia przewodu na wierzchu ramy, ew. wiercenie otworu w ramie.

W przypadku Marlina 8 musiałbyś wymienić cały napęd. Jeśli chcesz rower z 2 biegami z przodu to może łatwiej znajdziesz coś 2x11.

Po pierwsze 2x12 to raczej tylko z kaseta 10x45 od Shimano więc w przypadku rowerów w których jest kaseta z najmniejszą zębatka 11t trzeba by zacząć od wymiany tylnej piasty  a najlepiej całego koła. Po drugie musiałbyś kupić rower w standardzie boost bo nie kupisz korby do 2x12 non boost. Więc musiałbyś szukać roweru w którym jest piasta 141x5 lub 148x12 i jest możliwość montażu przedniej przerzutki. Tak na szybko to Trek X caliber 8 byłby najlepszym rozwiązaniem bo tam wystarczy wymienić korbę, kasetę, dokupić przednią manetkę i przerzutkę.

Taka przeróbka kompletnie się nie opłaca. Nawet jeśli kupisz rower z Deore czy SLX 1x12, to oficjalnie 2x12 wymaga innej przerzutki tylnej, która z kolei nie obsłuży kasety 10-51 a maksymalnie 10-45. Może jakoś będzie to działać na niekompatybilnych częściach, ale na wiele bym nie liczył. Więc prawie cały napęd masz do wymiany.

Jeśli koniecznie chcesz przednią przerzutkę, to szukaj Meridy 500 lite z 2x11, dużo nie stracisz https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/3203/bignine-500-lite

Merida ma też rower na 2x12, ale poza budżetem. 

Faktycznie z przerzutka też może być problem... Ściągając z roweru napęd jako nowy odzyskasz spora część jego wartości. Pytanie jaki jest faktyczny sens takiej operacji. Myślę że nie bez przyczyny 2x12 to egzotyka w czystej postaci. Pod względem ceny, kosztów eksploatacji i wagi napęd 2x11 wypada korzystniej.

• 4 tygodnie później...

Nie zamontujesz.

"Pyt.: Jaki jest maksymalny rozmiar zębatki dla napędu 1x z przodu?
Maksymalnie 32T dla standardowej linii łańcucha 49 mm. Przy zastosowaniu pierścienia dystansowego i linii łańcucha 52 mm maksymalny rozmiar zębatki wynosi 34T. "

Nic nie zrobisz, bo jak dodasz dystans, to zabraknie gwintu w suporcie i osi żeby przeszła na wylot.

Naprawdę, trzeba było się zastanowić przed zakupem...

Dodatkowo, nie wierzę że Ci brakuje przełożeń na asfalcie. Chyba musisz popracować nad kadencją.

A przeczytałeś co Ci napisałem wyżej?

Na dodatek przy takiej patelni z tyłu, to mam wątpliwości czy znajdziesz łańcuch odpowiedniej długości.

Kolejna sprawa, czy kupisz zębatkę 42 do tej korby.

Na stronie jest napisane że 42T wejdzie przy napędzie 3x. Musiałbyś sprawdzić o ile jest odsunięta taka zębatka, w stosunku do tego co masz aktualnie. Tu nie ma miejsca na zgadywanie.

Tyle że wtedy wracamy do punktu pierwszego, że za chwilę wrzucisz temat, że oś korby jest za krótka lub zniszczyłeś gwint w mufie.

Mój błąd...

Zdejmij korbę, zobacz ile masz zapasu na osi, sam sobie odpowiesz na to pytanie.

Natomiast jeżeli masz tam korbę SRAM SX Eagle, to patrząc na system kasowania luzu, to nie ma możliwości dołożenia podkładki.

---

No właśnie, a sprawdziłeś czy nie wejdzie Ci bez zmian?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...