Skocz do zawartości

[rower] Unibike EVO 29 2021, warto?

alex8791

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Przyszedł czas na nowy rower, od zeszłego roku poluję na MERIDA BIG NINE 500 Lite model 2021 jednak jak każdy wie jest duży problem z dostępnością tych rowerków...

Ktoś jako alternatywę polecił mi Unibike EVO 29 2021 i tu mam pytania do znawców i wyjadaczy rowerowych, czy ten model wart jest zakupu (obecnie 4300zł) i pytanie drugie jak wypada on na tle wspomnianej MERIDY? 

https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-unibike-evo-29-2021/kolor-czarny--zielony_rozmiar--ramy-19

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2320/bignine-500-lite

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Pozdro!

Napisano

Największą wadą Evo jest amortyzator. Poza tym w tej cenie, na moje oko, nie ma się do czego przyczepić jak na markę Unibike. 

Patrzyłeś na decatlonowskie XC 100 i XC 120? Indiana Storm X7 i X8?

Napisano

Niestety nie ale zerknę jak będzie okazja, ogólnie nie brałem pod uwagę innego roweru jak ta MERIDA ale jej zakup graniczy z cudem póki co stąd pomysł na coś innego bo wiosna zbliża się wielkimi krokami a nowego roweru jak nie było tak nie ma :)

Napisano

W Meridzie do zmiany hamulce, w Unibike amortyzator - o tak to wygląda :D 

No i kwestia napędu, czyli czy wolisz 2x11 czy 1x12. Bo tutaj to już nie jest prosta wymiana plug&play. 

Więc - brałbym ten co jest, ten który Ci się bardziej podoba, zakładając że ponad tysiąc złotych musiałbyś wyłożyć na widelec do Evo (ale zdjęty z niego możesz sprzedać spokojnie) i jakieś 6 stówek na hamulce i tarcze do Meridy (gdzie hamulce też sprzedasz). 

Do rozważenia wspomniane Rockridery. 

Napisano

Z takimi ocenami bym się nie rozpędzał, bo rower na zdjęciach wygląda dość normalnie i wcale nie ma kątów z dawnej epoki. Możliwe, że na stronie Unibike'a są nieaktualne wymiary albo ktoś nie umie mierzyć. 

Napisano

Nie no faktycznie , górna rura 585mm w Mce czyli musiałbym mieć mostek 100mm. Bardzo współcześnie. A jak ktoś nie umie mierzyć albo podać faktycznych danych to sam sobie szkodzi. 

Napisano

Wszystko zależy od proporcji budowy twojego ciała, preferowanej pozycji na rowerze i tego jak chcesz używać tego roweru. Jeśli dane o geo ze strony Unibika są prawdziwe to ja bym się raczej nie dogadał z tym rowerem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...