Skocz do zawartości

[trenażer] Poziom hałasu Waszego trenażera

chiz1611

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Zastanawiam się jak mój rolkowy trenażer Elite Arion wypada w porównaniu z innymi trenażerami w kwestii generowanego hałasu. Robiliście kiedyś takie pomiary? Dostępnych jest sporo aplikacji na smartfon do pomiaru poziomu głośności, ja skorzystałem z tej: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ktwapps.soundmeter&hl=pl&gl=US

Aplikacja nie da oczywiście tak dokładnego pomiaru jak profesjonalny sprzęt, ale zawsze coś oszacuje. 

Przy umiarkowanie mocnej jeździe, tj. na przełożeniu 52x15, wyszedł mi średni poziom głośności 53 dB. Nie wiem czy to istotne, ale moja waga to 62 kg.

Mierzę to wszystko, bo mam stresa, że przeszkadzam sąsiadom. Jest to nowe budownictwo i nie chcę mieć na starcie z kimś kosy. Raz już sąsiad z dołu przyleciał z pretensjami, ale wtedy kułem bruzdę w ścianie, więc hałas był na pewno większy.

Będę dzięczny, jeśli w wolnej chwili zmierzycie hałas generowany przez Wasze urządzenia.

Pozdrawiam,

Michał

To jaki będzie poziom hałasu w dB nie ma kompletnie żadnego znaczenia dla twojego sąsiada - bo i tak nie będzie aż tak dużo. Znaczenie mają niosące się wibracje - tego bardzo ciężko się pozbyć nawet jak jest ciche, za to wnerwia strasznie.

Jeżeli masz stresa to wymień trenażer na w sumie dowolny direct drive. Jak koło nie jeździ po żadnej rolce w zapiętym na sztywno trenażerze to wibracji praktycznie nie ma. A słychać będzie tylko napęd w rowerze i chłodzenie - no chyba, że ty z tych wariatów co kręcą bez nadmuchu :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...