Gość Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Hej, Napiszę poniżej coś, co gdybym przeczytał w innym wątku, uznałbym że autor jest po prostu głupi. Kilka dni temu przeglądałem opony i trafiłem na rzecz która mnie zastanowiła. Dokładnie te same opony, ten sam rozmiar. Wspominałem o tym w innym wątku, ale uznałem że pewnie w międzyczasie coś się zmieniło w projekcie tych opon, stad różnica. Aż dzisiaj trafiłem na ten film: Dla niecierpliwych. Sprzedawca zważył opony Hutchinson. Czarne ważyły 252g, z jasną ścianką 216g. Następnie wziął jakiś zestaw opon do Gravela. Czarne 705g, z jasną ścianką 626g. Kolejne opony, 700x42, czarne 514g, z jasną ścianką 465g. Wspominałem o tym tutaj i najwyraźniej trafiłem także dlaczego tak jest. Chociaż nadal wydaje mi się to zaskakujące, że czarny pasek dookoła opony waży aż 50g. Wygląda także na to, że to kwestia samego projektu. Jeżeli opona jest jasna w środku, to nie ma potrzeby doklejania czarnego paska po bokach. Stąd niższa waga. Natomiast jeżeli opona jest czarna, to najwyraźniej takiej różnicy już nie ma.
dovectra Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 stary jestem, wolę retro Jak widać słusznie- będzie lżej
Gość Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Dla mnie ten trend jest tragiczny. Na większości rowerów wygląda to bardzo źle.
Mandoleran Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Jasne że czarny bok jest lepszy, nie wymaga takiej uwagi przy czyszczeniu, zresztą nowoczesne konstrukcje niezbyt pasują do retro trendu, co swoją drogą też mi się nie podoba.
Mod Team sznib Napisano 17 Lutego 2022 Mod Team Napisano 17 Lutego 2022 O wadze opon można by dużo pisać. Ja niedawno kupiłem komplet Geax Sturdy w wersji TNT. Jedna sztuka 815g, druga, 785g. To jest 30g. różnicy. A waga deklarowana przez producenta, jak dobrze pamiętam to było 760g.
Gość Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 @sznib tylko wiesz, tutaj nie patrzymy na deklarację producenta, a na różnicę w tym samym modelu. Co ciekawe, Tufo podaje wagę 440g dla Speedero. Jak się wyciągnie średnią z obydwu wersji, to właśnie tyle wyjdzie
Alsew Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Przecież @sznib właśnie podał ci przykład różnicy w wadze w "tym samym modelu" na poziomie 30gram.
Gość Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Wiem, ale to co innego. No nie ważne, wróćmy do tematu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.