Jurek63 Napisano 16 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Się pękło, próbowałem kleić cyjanoakrylowym do elastycznych połączeń.Niby skleiło ale tylko na chwilkę. Może jakieś inne sposoby?Pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Jedyne co mi przychodzi do głowy to wykorzystanie zszywarki do plastiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 16 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Zespawać. Wariant domowy to lutownica i spoiwo z śmieci z jednakowegoo tworzywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 17 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 j.w. Dać do zakładu spawania plastików. Regularnie coś oddaję i sam bym się nie zabrał właśnie z uwagi na dobór odpowiedniego tworzywa sztucznego. Koszt rzędu 30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek63 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Dzięki Pany za pomysły.Coś z tym muszę zrobić. A tak swoją drogą, to kolejny kask Bella i pierwszy raz taka lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 18 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 To można naprawić za grosze. Zrób po dwa otworki (rozgrzanym drutem lub cienkim wiertłem, nie za blisko krawędzi) po obu stronach pęknięcia, weź igłę z nitką (jakąś mocną) i po prostu przewlecz po kilka razy, także na krzyż, a potem nasącz tą nitkę klejem cyjanoakrylowym (typu "kropelka"). Możesz najpierw skleić tym klejem obie części, a dopiero potem łączyć nicią (po przeschnięciu). Dla wzmocnienia można jeszcze okleić z zewnątrz kawałkiem cienkiej skóry lub mocnego płótna (również na kropelkę). Gwarantuję, że będzie trzymać. Łączyłem w ten sposób wiele pękniętych elementów plastikowych. Ten element przenosi głównie wzdłużne obciążenia i jeśli nie będziesz tego mocno wyginał na boki to nie ma szans, by to się ponownie złamało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 18 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 A to nie jest część, którą można po prostu osobno dokupić? https://www.mikesport.pl/bell-regulacja-obwodu-glowy-do-kasku-super-spped-dial-fs-black-s-m-bel-8009141?from=google&gclid=Cj0KCQiApL2QBhC8ARIsAGMm-KENrNc3qTfNhvSLoHbj_v-Gxg8x_nv0CLdzqYP20eVUfA4_gEPH4HkaAgPJEALw_wcB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Potwierdzam skuteczność sposobu od Marvelo. Ja mam wszystkie kaski z choćby jednym plastikiem tak zespawanym. Mały update: Zamiast nici używam żyłki wędkarskiej. Zanim ją zwiążę, to nawlekam kawałek koszulki termokurczkiwej na złamany element. Zawiązuję żyłką oba fragmenty, naciągam koszulkę termokurczkiwą na to, wypełniam ją klejem cyjanoakrylowym elastycznym i podgrzewam koszulkę, żeby się zacisnęła. Trzyma idealnie i wygląda estetycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 W dniu 16.02.2022 o 17:56, Jurek63 napisał: Może jakieś inne sposoby? lutownica najlepiej kolbowa i spawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Dokładnie tak samo pękł mi paseczek w moim kilkuletnim kakakasku. Wywierciłem dwa otworki i zapiąłem maleńką trytytkę - na tyle lekko, aby się miejsca pęknięcia nie 'mijały', a tylko ze sobą licowały. Kosteczkę od trytytki oczywiście trzeba umieścić po zewnętrznej stronie, aby nie uwierała w dzbanuszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek63 Napisano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 To tak, lutownica poszła w ruch. Udało się " zespawać".Porzyjemy zobaczymy jak długo wytrzyma.Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek63 Napisano 25 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 No i po jednej jeździe pękło w miejscu "spawania " trza otworki porobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.