Skocz do zawartości
  • 0

Opona vs szybkość

Gość Karmazynowy jeleń

Pytanie

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Dziś pierwsze 30km zrobione, ale to tak przy okazji, bo wreszcie przekroczyłem 60km/h co w zeszłym roku @Fikander, mimo kilkunastu prób się nie udało. Sporo, bo 63,4km/h z delikatnej górki z wiatrem. Tylko w tym samym miejscu, w podobnych warunkach, w zeszłym roku będąc "rozjeżdzonym" dochodziłem max 59km/h z kawałkiem. Zmieniłem opony z GP 5000 TL na GP 5000 S-TR w obu przypadkach 28mm, ale napompowałem 80PSI (przy okazji "zamleczyłem" po 20ml na koło), czyli takie minimum jak dla mojej wagi. Patrząc na tabelę: https://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviews  ta opona w parametrach toczenia wypada gorzej niż poprzedni model. Tak więc przypadek? Czy coś w tej oponie jednak takiego jest? O co kaman??? To jakbym kupił takiego DOMANE za 50tysi to przekroczę 70km/h?

ps. Tak czy siak kolejna granica prędkości przekroczona :)

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

A co to jest 6 dych na szosie ?
W tych okolicach to miewałem na kole 26" z oponą 2" na nizinnych zjazdach... :icon_lol:
Możesz kupić topowy rower z ProTour'u, a pewnej swojej bariery i tak nie przekroczysz :no:
Nie jechałeś aby z wiatrem ? :icon_wink:

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Jechałem z wiatrem, ale w zeszłym roku także z wiatrem podejmowałem kilkanaście prób, dokładnie na tym samym odcinku. Tylko kolego moderatorze, mnie idzie 52 rok (niestety) i jest to moja życiówka. 40 lat temu też bym pewnie grzał z 70-80km/h tylko na czym? Na komunijnym Pelikanie? :) 

ps. Szanowny kolego, czy możesz wpłynąć na włodarzy, co by po kliknięciu w najświeższy link być przeniesionym do ostatniego wątku? Bo wrzuca na początek. A było dobrze kiedyś...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...