Skocz do zawartości

[Klamkomanetka lewa] Shimano Sora R3000 - niby dwa przełożenia ale cztery indeksy

veeveeoor2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Generalnie coś tam umiem w rowery, ale zdecydowałem się spróbować z szosą i jestem trochę zielony w niektórych sprawach. Mam klamkomanetki Shimano Sora R3000 do napędu 2x9, ale lewa manetka ma tak jakby cztery pozycje.

Wygląda to tak, że jak wrzucę na najwyższe przełożenie i łańcuch wyląduje na dużym blacie, to pierwsze pchnięcie manetki spowoduje kliknięcie, ale łańcuch nie spadnie na mniejszy blat. Muszę pchnąć jeszcze raz i wtedy jest znowu klik i łańcuch elegancko spada. Znowu pchnięcie, klik i nic się nie dzieje.

W skrócie wygląda to tak jakby były cztery pozycje. 1 i 2 to mały blat, 3 i 4 to duży blat. Zmiana blatu następuje między zmiana z 3 na 2 lub z 2 na 3.

Rower jest używany. Przy zakupie nie zwróciłem na to uwagi. I teraz zastanawiam się o co chodzi. Czy to jakiś problem z manetką czy tak ma być. Brak regulacji? Ktoś zmienił klamki na jakieś inne? IMHO wydaje mi się że chodzi o to żeby móc operować na wszystkich biegach z tyłu bez zmiany biegu z przodu i bez obcierania łańcucha o wózek przedniej przerzutki. Tylko trzeba to dobrze wyregulować. Coś jak trymowanie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...