veeveeoor2 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Cześć. Generalnie coś tam umiem w rowery, ale zdecydowałem się spróbować z szosą i jestem trochę zielony w niektórych sprawach. Mam klamkomanetki Shimano Sora R3000 do napędu 2x9, ale lewa manetka ma tak jakby cztery pozycje. Wygląda to tak, że jak wrzucę na najwyższe przełożenie i łańcuch wyląduje na dużym blacie, to pierwsze pchnięcie manetki spowoduje kliknięcie, ale łańcuch nie spadnie na mniejszy blat. Muszę pchnąć jeszcze raz i wtedy jest znowu klik i łańcuch elegancko spada. Znowu pchnięcie, klik i nic się nie dzieje. W skrócie wygląda to tak jakby były cztery pozycje. 1 i 2 to mały blat, 3 i 4 to duży blat. Zmiana blatu następuje między zmiana z 3 na 2 lub z 2 na 3. Rower jest używany. Przy zakupie nie zwróciłem na to uwagi. I teraz zastanawiam się o co chodzi. Czy to jakiś problem z manetką czy tak ma być. Brak regulacji? Ktoś zmienił klamki na jakieś inne? IMHO wydaje mi się że chodzi o to żeby móc operować na wszystkich biegach z tyłu bez zmiany biegu z przodu i bez obcierania łańcucha o wózek przedniej przerzutki. Tylko trzeba to dobrze wyregulować. Coś jak trymowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Nie coś jak Trymowanie, tylko Trymowanie. Dobrze wywnioskowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veeveeoor2 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Byłem tak przekonany że trymowanie działa troszeczkę inaczej, że nie pomyślałem że to to. Ale już się dokształciłem. Półbiegi, mikroindeksacja... I wszytsko jasne. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.