DzejkiBejki Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 Witam ponownie, Z góry napiszę że jeśli dodałem temat w złej zakładce dajcie znać, jestem tu dość nowy i nie wszystko wiem Więc moje pytanie jest następujące, mam Polygona Xtrade 6 i chciałbym wymienić widelec na powietrzny czy jest coś w tej cenie godnego uwagi ? 120mm skoku ( najlepiej z blokadą na amortyzatorze ) i ważne jest aby był kompatybilny z szybko złączkami ponieważ na chwilę obecną jeszcze nie chce wymieniać kół 😛 , Czy to w ogóle miało by sens ? Nie ukrywam że chciałbym się pozbyć tego sprężynowego, ma mało regulacji i jak na moją wagę średnio wyrabia na terenach górzystych, próbowałem bawić się ustawieniami jakie posiada tzn "preload" ale za dużo to nie zmieniło. Z góry dziękuje za odpowiedzi i polecenia. PS: Prosiłbym o odpowiedzi tutaj, wcześniejszy temat założyłem w złym miejscu i poprosiłem o jego usunięcie
Mod Team sznib Napisano 14 Lutego 2022 Mod Team Napisano 14 Lutego 2022 Jeżeli wystarczy 17cm sterówki (zmierz ile masz w obecnym amorze): https://allegro.pl/oferta/amortyzator-rock-shox-reba-rlt-29-11692179889 Zostanie 500 na nową piastę i przeplecenie koła.
DzejkiBejki Napisano 14 Lutego 2022 Autor Napisano 14 Lutego 2022 Problem w tym że nie mam gdzie przepleść koła, nie biorę się za to sam bo znając moje zdolności maualne to, to koło się zapali , w moim miasteczku serwis jest..... no nie będę się wyrażał Jeśli już do takiej zmiany by doszło jaką piastę byś proponował ? , nie ukrywam nie pomyślałem o tym aby przepleść koło ale jak wspominałem, nie mam w obrębie 50km godnego miejsca, jedynie chyba musiałbym szukać prywatnie.
Mod Team sznib Napisano 14 Lutego 2022 Mod Team Napisano 14 Lutego 2022 Jakiś Novatec na maszynówkach byłby ok. Za 5 stówek można by nawet pomyśleć o nowym kole. Np: https://allegro.pl/oferta/mavic-crossride-100x15-leszno-36-11313516500 albo https://allegro.pl/oferta/kolo-przednie-mavic-crossride-29-9-15x100-disc-10144218602
DzejkiBejki Napisano 14 Lutego 2022 Autor Napisano 14 Lutego 2022 Wszystko byłoby spoko gdyby nie fakt że tarcze sà na centerlock’a a koła które podesłałeś na 6 śrub 😕 niby żaden problem bo adapterek kosztuje 80zł Powoli się zaczynam zastanawiać czy nie dobrać jakichś kół do pary które poniekąd w przyszłości chciałem wymienić.
Q_u Napisano 15 Lutego 2022 Napisano 15 Lutego 2022 15 godzin temu, sznib napisał: Jeżeli wystarczy 17cm sterówki (zmierz ile masz w obecnym amorze): https://allegro.pl/oferta/amortyzator-rock-shox-reba-rlt-29-11692179889 Zostanie 500 na nową piastę i przeplecenie koła. Serio wierzysz, że ktoś przed sprzedażą robi serwis i to wymieniając uszczelki? Przecież to typowa bajka handlarza by pchnąć towar.
Mod Team sznib Napisano 15 Lutego 2022 Mod Team Napisano 15 Lutego 2022 Tak patrząc po historii jego komentarzy to zwykły użytkownik, który sprzedaje niepotrzebne już fanty, nie handlarz.
DzejkiBejki Napisano 17 Lutego 2022 Autor Napisano 17 Lutego 2022 Jeszcze tak przy okazji zapytam odnośnie samego amortyzatora, mianowicie zrobiłem już 100km +- od momentu odebrania roweru, wczoraj wróciłem po lekkiej przejażdżce i ukazał się taki dźwięk, to normalne? Nie wiem czy mam jakąś paranoję czy to już tak było, wydaje mi się że praca przedniego amortyzatora powinna być w miarę cicha.. Jest to SUNTOUR XCR32 LO-R, 120MM a z racji na to że filmik miał 11mb to wrzuciłem go na yt https://youtube.com/shorts/yWplYCS3FcM?feature=share Chyba uchwyciłem to skrzypienie najlepiej jak mogłem.
dovectra Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 SUNTOUR XCR32 LO-R, 120MM One fabrycznie są suche, trzeba tam smaru napchać.
DzejkiBejki Napisano 17 Lutego 2022 Autor Napisano 17 Lutego 2022 Czyli nie zostaje nic innego jak rozłożenie amortyzatora na części pierwsze?
dovectra Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 tylko wyciągnąć lagi, czyli dwie śrubki od spodu i nawalić smaru na pożal-się-boże ślizgi
DzejkiBejki Napisano 17 Lutego 2022 Autor Napisano 17 Lutego 2022 Jasne, rozumiem, myślę że w zaciszu domowym uda się to wykonać, wiem że w przypadku innych amortyzatorów które używają oleju, kujawskiego tam nie wlejemy , Natomiast czy jest jakiś konkretny smar który trzeba zastosować? Mógłbyś coś polecić?
DzejkiBejki Napisano 18 Lutego 2022 Autor Napisano 18 Lutego 2022 Zwracam się z pomocą po raz kolejny, Mianowicie nie dostałem odpowiedzi na swoje poprzednie pytanie, dalej nie wiem jakiego smaru użyć, oglądałem sobie kilka filmików na yt odnośnie serwisu np ten który podlinkowałem, wygląda na jeden z bardziej ogarniętych serwisów, widziałem nawet jak koleś pakuje do foxa air WD-40 a tutaj raczej profeska i najbardziej zbliżony model amortyzatora https://www.youtube.com/watch?v=NLQiDIG-E1I, Od tego samego serwisu oglądałem sobie filmik o podobnym modelu Suntour`a , w którym to sam kanał napisał że używa Fuchs Pro RG2, i wygląda na to że całkiem spoko to działało, Na tym i innych forach piszą też o MOTOREX Bike Grease 2000 inni też mówią że na golenie Brunoxa Deo i jest git chociaż nie chce mi się w to wierzyć, I teraz pytanie : Fuchs czy Motorex do środka? Czy może jeszcze coś innego ? wiem na pewno że bez litu bo są jakieś komponenty z magnezu co może wejść w reakcję, dużo jednak widzę ludzi pochyla się w stronę Fuchs`a , gdyby ktoś mógł mi to potwierdzić lub polecić coś innego, byłbym bardzo wdzięczny, szykuję się do serwisu amortyzatora "zerowego" a już i tak słychać że działa jak na sucho co widać na filmiku wyżej,
Q_u Napisano 21 Lutego 2022 Napisano 21 Lutego 2022 W dniu 15.02.2022 o 12:40, sznib napisał: Tak patrząc po historii jego komentarzy to zwykły użytkownik, który sprzedaje niepotrzebne już fanty, nie handlarz. No ok i robi serwis, żeby sprzedać. W Mikołaja też wierzysz? 😅
dovectra Napisano 25 Lutego 2022 Napisano 25 Lutego 2022 W dniu 18.02.2022 o 19:39, DzejkiBejki napisał: nie wiem jakiego smaru użyć Do tego amora można każdego jaki ci się nawinie jemu nic już nie pomoże. Teoretycznie powinien być bezwodny wapniowy Praktycznie może być np silikonowy, nawet litowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.