Skocz do zawartości

[Montaż sztycy] Regulowanej po "Januszowemu"

pedalarz339

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z wyborem sposobu montażu linki do sztycy w sztywnym rowerze. Mam wewnętrzne prowadzenie linek ale do sztycy nie ma dojścia. Myślałem o wykorzystaniu dolnego otworu na śrubę do koszyka ale pancerz 3.5mm jest za gruby są jakieś o jeszcze mniejszej średnicy? otworu na razie nie chcę powiększać pierwsze muszę przetestować czy przy takim wygięciu 90 stopni na 1.5cm będzie mi wogóle chodzić linka. A jak nie będę musiał wybrać inną sztycę czy kupię jakaś sensowną 31.6 do 600zł z wajchą pod siedzeniem albo poprowadzona linką od miejsca gdzie mocuje się zacisk sztycy?

Jak wyżej - działa, bardzo mało używam, póki co tyle mi wystarczy. Ze dwa lata temu robiłem research co wybrać i z jakiś powodów padło na tę, ale nie pamiętam dlaczego ;) Jakbym był bogatszy pewnie wziąłbym Foxa, bo pamiętam że same dobre rzeczy o nim pisali. Mnie zależało na cenie - właśnie wspomniane 600 zł i zewnętrznym prowadzeniu linki. 

Chyba scisgne suport i zobaczę tam jest Sram NX normalnie odkręcam tą śrubę na imbus 8? Ten zewnętrzny kapsel na 4 bolce to poprostu sciagacz? Czy do sciągania łożysk GXP to ten sam Klucz co do łożysk Shimano wygląda identycznie. Wolę dopytać niż miał bym coś zepsuć

Rama taka:

https://pl.author.eu/cross-country/mtb-29/author-orion-29-2019-ua42907702-6404

Pytałem o ramę, bo przerabiałem to. Montowałem sztycę w Krossie Grist gdzie wewnętrzne prowadzenie przewodu jest możliwe, ale rama praktycznie nie jest przygotowana wewnątrz do prowadzenia przewodów (choć taki model był w sprzedaży 🤷‍♂️). Wcześniej miałem ramę Octane One z otworem w podsiodłowej i to było turbo proste.

2022-02-14_14-51-00.jpg.8d46bf768df281f62030bacaa9298bc8.jpg

Jak będzie montował najpierw przymierz sobie pusty pancerz. Problem pojawia się na zgięciu gdzie jest bardzo ostry kąt pomiędzy rurą podsiodłową a dolną. W tym miejscu zbiegają się dwie rury, bardzo ostra bywa także krawędź spawu w tym miejscu. Nie każda rama zmieści też pancerz w tym miejscu.

Ja montowałem dwa razy. Za pierwszym razem przy przeciąganiu przewodu wewnątrz ramy zadziory zdarły mi wióry z pancerza :D aż do metalu.

Za drugim razem prowadząc pancerz użyłem smaru żeby ten pancerz mógł przesuwać się w ramie na ciasnych zakrętach. Pancerz jest bardzo sztywny. Ja zrobiłem to tak: 

1. Wprowadzasz pancerz od przodu tam gdzie przelotki od pancerza przerzutek. 
  2. Prowadzisz pancerz do suportu w dół
  3. Wyprowadzasz go przez suport
  4. Przymierzasz ile pancerza 
  5. Zginasz go, smarujesz zgięcie smarem 
  6. Wprowadzasz z powrotem przez suport do rury podsiodłowej
  7. Przymierz czy suport wchodzi
  8. Na końcu dopiero cokolwiek przycinaj i jak będzie się zgadzała długość pancerza - dopiero wtedy wprowadź linkę. 

Przy okazji, gdyby się okazało że nie da rady - możesz nawiercić ramę (o ile gwarancja Ci już mineła) w taki sposób jak na filmie. Byłem tak sfrustrowany tym procesem że prawie to zrobiłem :D

To jest dobry pomysł ale nie zawsze jest to możliwe. Otwory w mufie są mniejsze niż przekrój rurki podsiodłowej. Zależy od widzimisię spawacza. Dlatego proponuję przymiarkę z pustym pancerze najpierw. Ta opcja z otworem jak przytoczyłem w przykładzie Octane One Prone jest zdecydowanie wygodniejsza. 

No właśnie patrzałem przez rurę podsiodłową i otwór na końcu rury jest ok 3x mniejszy od średnicy samej rury.

Najłatwiej bylo by powiększyc dziurke na śrube do bidonu sprawdzę pierwsze czy linka będzie działać przy takim promieniu gięcia 90 stopni na długości ok 1.5cm. bo tulejka do mocowania koszyka wchodzi prawie na połowę srednicy rury podsiodłowej

Nic nie musisz powiększać. Wystarczy że rozwiercisz nitonakrętkę i otwór będzie znacznie większy. Nie zniszczysz także ramy, więc zawsze będziesz mógł wstawić nową nitonakrętkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...