Kublosik Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Hej, mam problem z skrzypiącym hamulcem, wczoraj kolega niechcący wylał napój ,,rockstar,, na moje hamulce hydrauliczne, na tarcze i teraz skrzypią i słabiej hamują, dajcie jakies rady na naprawienie tego, i czy przetarcie tarczy szmatką namokniętą bęzyną pomoże? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siaja Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Wymień klocki i odtluść tarcze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Żadnej benzyny. Jeżeli to słodki napój, to powinna wystarczyć woda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siaja Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Ja polecam odtłuścić tarcze zmywaczem hamulcowym lub benzyna ekstrakcyjną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 1 godzinę temu, Kublosik napisał: i czy przetarcie tarczy szmatką namokniętą bęzyną pomoże? nie czyści się hamulców benzyną, zarówno pb95 jak i ekstrakcyjną, zostawiają "osad" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siaja Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 A w czym przeszkadza ten "osad", bo ja od zawsze odtluszcza benzyna ekstrakcyjną i nie mam zadnych problemów z hamulcami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 To się tylko cieszyć. Benzyna jest "tłusta", świetnie rozpuści tłuste zanieczyszczenia ale sama nie jest neutralna dla powierzchni hamujących. Tak czy inaczej, hamulec zalany słodkim napojem, który nie jest tłusty. Tu naprawdę powinna wystarczyć zwykła woda, która rozpuści i spłucze cukier i inne składniki napoju. Nawet nie wiem czy warto bawić się w wyjmowanie klocków i ich szorowanie, czy nie wystarczy przepłukać jak siedzą w zacisku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fasol Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Jeżeli już chcesz się bawić w odtłuszczanie czegokolwiek to zamiast benzyny użyłbym alkoholu izopropylowego. Jeżeli nie wiesz gdzie taki dostać od ręki, to zawsze możesz przejść się do apteki i kupić dosłownie za grosze gaziki do odkażania przed zastrzykiem. Zazwyczaj są nasiąknięte izopropanolem o niższym stężeniu ale też nadają się do odtłuszczania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi