alfr3d Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Cześć wszystkim Jestem na etapie wymiany napędu 2x10 na 1x12. Postawiłem na osprzęt Shimano i prosiłbym o opinie czy wybrany zestaw będzie dobrze ze sobą współpracować i co ewentualnie wymienić jeśli za bardzo nie pasuje do układanki - Kaseta: Sunrace MZ90 11-50T (wybrałem tą kasetę ze względu na kompatybilność ze standardowym bębenkiem) - Przerzutka tył: Shimano Deore XT RD-M8100 - Łańcuch: Shimano SLX CN-M7100 - Korba: Shimano Deore FC-M6100 32T - Manetka: Shimano Deore XT SL-M8100 - Suport zostawiłbym ten co mam, według producenta w rowerze jest zamontowany Shimano BB-SM52 więc zapewne będzie pasował pod nową korbę Będę wdzięczny za wszystkie opinie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Zestaw ok, choć prywatnie gdybym miał kupić kasetę 12s pod bębenek HG to rozważyłbym kasetę Sram NX. Co do łańcucha nie jestem pewien czy jest sens brać SLX. Deore powinien być tak samo żywotny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfr3d Napisano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Zastanawiałem się nad tą kasetą ale zaważyła cena, Sunrace znalazłem za 417zł a NX jest za 475zł, cały zestaw zamierzam kupić na centrumrowerowe, żeby wszystko mieć z jednego sklepu ale akurat kaseta Sunrace nie jest dostępna tak samo jak inne łańcuchy na 12s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 W Cyklomanii NX jest poniżej 400 zł, więc chyba nie warto zamawiać wszystkiego w CR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfr3d Napisano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 A jakieś porównania masz może co do tych kaset? czy bardziej z własnego doświadczenia ta od SRAM będzie lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Porównania nie mam, NX używałem i według mnie to jest naprawdę pancerna kaseta. Oczywiście jak na 12s. U mnie po 1200 km poza wytarta powłoką nie było śladów zużycia. Zmieniłem na GX z uwagi na wagę całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfr3d Napisano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 To możliwe, że się skuszę. A co do tego sklepu cyklomania to udało się jeszcze znaleźć korbę i całość udało mi się jeszcze o ponad stówkę obniżyć także dzięki wielkie, poszukam jeszcze tego łańcucha, może będzie gdzieś jeszcze dostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Odnośnie gratów Shimano polecam biostern. Zaufany sklep, rewelacyjna obsługa i ceny często jeszcze sprzed podwyżek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfr3d Napisano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Faktycznie ceny w tym sklepie dość niskie i udało mi się obniżyć koszt wszystkiego o jeszcze stówkę, tylko mam pytanie odnośnie tylnej przerzutki bo w sklepie biostern nie mają RD-M8100 tylko RD-M8120, który wg opisu pracuje pod 2x12, nie będzie problemu jak zamontuje pod 1x12?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 M8120 nie zadziała poprawnie z kasetą większa niż 10-45. Musisz szukać M8100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfr3d Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 A możesz coś powiedzieć o grupie sram nx\gx bo w sumie też mógłbym wziąć pod uwagę ową grupę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Nie mam porównania do grup Shimano MX100. Osobiście z miksu NX/GX byłem i jestem zadowolony. Działanie nieco inne niż Shimano. Sram jest bardziej brutalny w działaniu, a Shimano łagodniejsze i płynniejsze. Na pewno przerzutkę brałby minimum GX, kasetę NX z racji bębenka, a łańcuch najlepiej X01 z uwagi na wysoką wytrzymałość. Korba wedle uznania, tylko tu dochodzi zmiana suportu - jedni nie znoszą korb z osią w standardzie DUB, a mnie to obojętne, większej różnicy w stosunku do Shimano nie odnotowałem poza nieco trudniejszym demontażem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfr3d Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Też się na nad tym zastanowię, wybrałbym zestaw z grupy nx a przerzutkę z gx i na początek myśle, że będzie w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.