Amarider Napisano 12 Lutego 2022 Napisano 12 Lutego 2022 Witam mam problem z piastą NOVATEC D902SB-CL-X12 12S. Mianowicie po zapedałowaniu, korba kilkukrotnie obraca się wraz z kołem. Blokując obrót korby powstają małe opory powodujące delikatne zwalnianie koła. Tak to wygląda: https://youtu.be/9IaGAHfBHeM jak rozwiązać ten problem?
Mihau_ Napisano 12 Lutego 2022 Napisano 12 Lutego 2022 Albo łożyska w supporcie o świetnych parametrach albo syf w bębenku
Amarider Napisano 12 Lutego 2022 Autor Napisano 12 Lutego 2022 Łożyska to shimano bb coś tam coś tam , więc nic nadzwyczajnego. Bębenek sprawdziłem i przeserwisowalem. 19 minut temu, TheJW napisał: Sprawdzić i wyścić zapadki bębenka. Zapadki w idealnym stanie, wyczyszczone i nasmarowane zielonym finish line.
Mod Team safian Napisano 12 Lutego 2022 Mod Team Napisano 12 Lutego 2022 Mogą być też zużyte łożyska w bębenku, u mnie w szosowym Novatecu D412SB po może 6-7kkm wyglądały jak poniżej. Objaw generalnie podobny. Szału z uszczelnieniem nie ma xD gIXGEYx.jpeg (4032×3024) (imgur.com) Zdejmij bębenek i ręcznie sprawdź jak się kręcą łożyska.
Imar Napisano 12 Lutego 2022 Napisano 12 Lutego 2022 Zielony Finish Line nie jest idealną substancją do nasmarowania zapadek. Dla testu możesz złożyć bębenek na sucho.
Amarider Napisano 13 Lutego 2022 Autor Napisano 13 Lutego 2022 Czy rohlof byłby lepszy? Jesli nie to jaki smar/olej uzyc ?
TheJW Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 Jeszcze gorszy. Rohloff to straszny lep. Spróbuj najpierw na sucho, a potem użyj jakiegoś mało lepkiego oleju - Shimano PTFE, czerwony FL itp.
cervandes Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 Nic nie rób, moim zdaniem jest wszystko dobrze. Suport po dłuższym użytkowaniu kręci się bardzo swobodnie, u mnie identyko się korba kręci po zapedałkowaniu w powietrzu. Szkoda czasu i pracy. Jak bardzo chcesz, to zdejmij łańcuch i zakręć korbą luzem - będzie robiła 2-3-4 obroty. Czyli stawia tak niskie opory, że sprzęgło w bębenku jest w stanie ją napędzić.
Amarider Napisano 13 Lutego 2022 Autor Napisano 13 Lutego 2022 Łożyska mają max z 2 tygodnie, na poprzednich które miały już rok korba robiła ledwo co 1 obrót
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.