Ntkgzd Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Cześć, potrzebuję tymczasowej kasety 10-rzędowej i po wstępnym przeanalizowaniu tego co jest dostępne na rynku padło na Shimano Deore CS-M4100 (11-46). Aktualnie jeżdżę na single speed, także nie mam przerzutki i manetki - zdecydowałem się na to rozwiązanie głównie dlatego, że poprzedni napęd działał średnio precyzyjnie. Niestety moje kolana zaczynają mieć dosyć tego pomysłu, a dodatkowo przez to, że w tym rozwiązaniu często kręcę korbą jak wiewiórka po kawie to stwierdziłem, że warto wrócić do dobrodziejstwa jakim jest przerzutka. Na ten moment nie mam wolnej kasy, aby machnąć się na eksperyment jakim jest Sram EX1 (to 8 rzędowy napęd, ale opierający się na 10-rzędowym łańcuchu). Dlatego stwierdziłem, że zanim kupię tego "mercedesa" w którym pokładam ogromne nadzieje pod kątem żywotności i precyzji zmiany przełożeń to ogarnę coś tańszego, zanim kolana mi wysiądą. Także jak w temacie - głównie kieruję swoje pytanie i prośbę o poradę do osób, które miały przyjemność (a może i nie?) korzystania z tej kasety i wiedzą jaką manetkę a przede wszystkim przerzutkę kupić do tego zestawu, aby miało to szansę działać ponadprzeciętnie tj. wybitnie precyzyjnie i niezawodnie (we wszystkich warunkach - jeżdżę cały rok). Dodam, że z przodu będę szedł w jeden blat na korbie MPX11, prawdopodobnie największy jaki mi się zmieści w ramie Unibike Shadow 29 (ile to będzie to nie wiem, ponieważ fizycznie ramy jeszcze nie mam (strzelam, że 40T czyli tyle samo ile w Unibike Expedition, którą mam obecnie)). Niemniej jednak na 38T się zapewne skończy, ponieważ to największa zębatka mocowana na Direct Mount dostępna z offset'em 6 mm - chyba, że za słabo szukam na Aliexpress. W sumie nie bez znaczenia jest też łańcuch, także dodam, że chcę na tym zestawie śmigać na KMC e10 EPT - co prawda nie mam centralnego napędu elektrycznego, ale te łańcuchy mają większą żywotność. Z góry dziękuję za podzielenie się wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Manetka Saint lub XT 10s, przerzutka RD-M8000. Swoją drogą, może coś mnie ominęło, ale od kiedy łańcuch 10s jest wytrzymalszy od 8s? Nie wiem co Ty robisz z tym rowerem, ale im więcej czytam, tym mam większe wrażenie że robisz coś co nie ma rąk i nóg kompletnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ntkgzd Napisano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 @skom25, ale nigdzie nie napisałem, że łańcuch 10s jest bardziej wytrzymały od 8s. Napisałem tylko, że Sram EX1 jest napędem 8-rzędowym, ale działającym na łańcuchu 10s - nie ja to wymyśliłem tylko Sram. Z racji, że chciałbym kiedyś przetestować to rozwiązanie to stwierdziłem, że idąc tymczasowo w pierwszy lepszy 10-rzędowy napęd to przynajmniej sprawdzę sobie żywotność łańcucha KMC e10 EPT (być może mam zbyt duże oczekiwania względem napędu Sram EX1 i jego precyzji działania i powinienem wybić go sobie z głowy - nie wiem). Jeśli znasz rozwiązania (przerzutka, manetka), które będą działać bez zająknięcia i precyzyjnie w każdych warunkach (przynajmniej jak to co poleciłeś) to ja mogę iść nawet w 7-rzędowy CS-HG41 w zakresie 11-28 z łańcuchem KMC e8 EPT, ponieważ to też będzie dla mnie wystarczające (jeśli chodzi o przełożenia). Jedynie ważne jest dla mnie to, aby to było rozwiązanie, które działa precyzyjnie i jest niezawodne. Co do tego, że plany z moim rowerem wyglądają jakby nie miały rąk i nóg - zapewne nie mają - jestem na etapie testowania rozwiązań i wybieram te, które są dla mnie najlepsze - mam świadomość, że docelowa wersja mojego roweru jest jeszcze odległa i daleka od ideału. Przerzutkę Shimano XT RD-M8000 GS znalazłem (krótszy wózek będzie lepszy, a pojemność z GS'a wystarczy). Co do manetek, to 3 kwalifikują się do Twojej rekomendacji: Shimano SL-T8000 Shimano SL-M820-B-I Shimano SL-M820 tych Saint'ów to nie znam, nawet z opisu nie za bardzo rozumiem czym się różnią te dwie wersje, jakbyś przybliżył temat, to byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Zastanów się przedewszystkim, czy warto wydać tyle pieniędzy na XT. Ja rzuciłem to jako przykład, bo chciałeś najlepszego co można dostać, ale prawdę mówiąc to nie ma sensu. Kupiłeś kasetę, która potwornie ogranicza Ci wybór przerzutki. Po co? Nie lepiej dwa blaty z przodu, a do tego jakieś tańsze komponenty? Twierdzę że nie ma sensu to co robisz, bo topisz kasę w tymczasowych rozwiązaniach, zamiast kupić raz a porządnie. Precyzyjnie i niezawodnie działa nawet Deore. Jak zaniedbasz, to możesz sobie wsadzić i Topową grupę, a zdechnie tak samo jak Tourney. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ntkgzd Napisano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 @skom25, jeśli chodzi o dwa blaty z przodu, to takie rozwiązanie wykluczyłem już dawno temu - lubię minimalizm, tak samo jak Single Speed, tylko niestety kolana mi wysiadają od tego rozwiązania, a za optymalne uważałem przełożenie 38/18, teraz dałem 38/20 - z kolanami lepiej, ale kadencja powyżej 100+ przy prędkościach 25+km/h to już nawet fan takich rozwiązań jak ja potrafi powiedzieć obiektywnie pas. Sama kaseta po Single Speed i tak zrobi efekt "wow", dwa blaty z przodu tak naprawdę nie są mi potrzebne. Co do kasety Shimano Deore CS-M4100 to może nie wyraziłem się precyzyjnie - nie kupiłem jej jeszcze, napisałem, że padło na nią, ponieważ nie widzę nic ciekawszego co byłoby dostępne. To co napisałeś, że nawet topowa grupa gdy zostanie zaniedbana to zdechnie tak samo jak Tourney - daje mi to do myślenia w kontekście, że Sram EX1 też nie będzie w pewnym momencie obojętny na błoto, sól itp. Wezmę sobie Twoją radę do serca - może faktycznie lepiej mieć kilka tańszych kaset w zapasie i jak będzie już zajechana to ją wymienić a nie liczyć na to, że topowa grupa będzie 5 razy bardziej żywotna. Dzięki za tę cenną radę, to poszukam jakiejś tańszej alternatywy, ale to już poruszę w innym wątku, aby nie mieszać tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 12 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 8 godzin temu, Ntkgzd napisał: aby miało to szansę działać ponadprzeciętnie tj. wybitnie precyzyjnie i niezawodnie (we wszystkich warunkach - jeżdżę cały rok). Nie wiem jaki masz budżet, ale jak jesteś w stanie wyłożyć trochę większą sumę i chcesz niezawodny i bezobsługowy sprzęt możesz pomyśleć nad piastą Rolhoffa. https://beatbike.pl/kategoria-produktu/rohloff/piasty-speedhub-500-14-cc/?v=9b7d173b068d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.