Kolbi1998 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Witam właśnie zdecydowałem się na mój pierwszy rower szosowy ale muszę jeszcze wyjaśnić ostatni szczegół. A chodzi mianowicie o główkę ramy w systemie tapered, czy ja jako amator potrzebuje zwężanej główki i czy rzeczywiście odczuje różnice w prowadzeniu roweru ? To są moje dwa typy canyon nie ma systemu tapered zaś merida już owy system ma i czy właśnie dla niego warto iść w zakup meridy? Jeżeli nie ma większego znaczenia to raczej pójdę w canyon bo wydaje się być lepsza specyfikacja oraz gatunek ramy. https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/al/endurace-6/2732.html?dwvar_2732_pv_rahmenfarbe=BK%2FBK https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2036/scultura-300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolbi1998 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Dzięki 💪 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Tylko i wyłącznie to co wyżej. W przypadku szosy nie zwracałbym na to uwagi. Na ogół do końca żywota roweru, zestaw widelec + rama pozostaje ten sam, bo po co zmieniać. Jeżeli będziesz miał wypadek, to duża szansa że rama też ucierpi. Wtedy ponownie nie ma to znaczenia. W przypadku MTB jest inaczej, ale nie o tym tu mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Canyon też jest pod taper, tylko mostek jest 1 1/4. Jak będziesz chciał wymienić mostek, to w Meridzie będzie to łatwiejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 W Canyonie nie ma "tapera". A do autora: grupy zawodowe jeżdżą na Canyonach więc rower chyba spełni oczekiwania "amatora"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekMM Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 weź pod uwagę, że Scultura ma bardzej agresywną geometrię. To był rower do ścigania. jeżeli jesteś amatorem i będzie to twój pierwszy rower to idź w rower typu endurance, albo w gravela, do którego możesz założyć szosowe koła/opony. W tym przypadku Canyon będzie według mnie lepszym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolbi1998 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Dziękuję za wskazówkę👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.