pablo945 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Witam Wiem że jest wiele innych tematów a przyczyn może być wiele, dlatego chciałbym się Was doradzić w celu pewniejszego zdiagnozowania usterki. Od kilku dni zaczęły się pojawiać w moim rowerze podczas pedałowania ciche trzaski, stukania po pełnym obrocie korby (równomiernie po obu stronach), obecnie dźwięk nasilił się niemiłosiernie, piesi nie wiedzą co się dzieje jak jadę drogą. Czy to może być suport? Dodam iż miesiąc temu konserwowałem rower, odkręcałem korbę, suportu nie ruszałem, po za nim wszystko ładnie wyczyściłem, nasmarowałem i zakręciłem. Jeszcze jedna informacja strzelanie pojawia się przy normalnym ucisku na pedały występuje równomiernie po obu stronach ramion korby podczas pedałowania, przy lekkim ucisku raz na jakiś czas pojawia się strzelanie, przy jeździe na luzie wszystko cichutko chodzi. Jeśli chodzi o suport to NECO na łożyskach maszynowych, uszczelnianych, rower Lazaro Aero V1. Na rowerze mam przejechane już ponad 600km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Może to być suport, czasem mądrzy w takich tańszych rowerach skręcają go na sucho, i wystarczy rozebrać, wyczyścić z ewentualnego piasku, posmarować gwinty i skręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Sprawdź czy nie ma luzu na korbie. Chwytasz za oba ramiona i próbujesz naprzemiennie doginać do ramy. Jak się rusza, to masz prawdopodobnego winowajcę. Luz może być na osi/łożyskach lub odkręcającym się supporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Dokręciłeś dobrze korby do suportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 @MikeSkywalker Będę na weekendzie odkręcał suport i zobaczę co tam jest. @zekker Sprawdziłem, nie ma luzu. @Dokumosa Tak, są dokręcone, nie ma luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Mi też kiedyś strzelało przy pedałowaniu i obstawiałem suport a winna okazała się sztyca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 @Mareq_BB Drgania podczas stukania czuję na pedałach, korbie, tak jakby to dochodziło z suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provayder Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 U mnie stukania napędu, mimo najbardziej prawdopodobnych wskazań na suport nigdy nie były spowodowane przez suport. Raz winnym był hak przerzutki, w którym puściły gwinty śrub mocujących. Drugi raz winna była sztyca siodła a raczej syf który się dostał między sztycę a rurę podsiodłową. Po wyczyszczeniu jak ręką odjął Za trzecim razem pęknięcie ramy na łączeniu górnej rury z rurą podsiodłową. Suport wymieniałem zawsze profilaktycznie bo od czegoś trzeba zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Sztycę i rurę podsiodłową łatwo wyeliminować kręcąc na stojąco. Dźwięk niestety potrafi się nieść. Miałem kiedyś przypadek, że za pierwszym razem był niedokręcony suport, a po poprawce po pewnym czasie dźwięk powrócił, tylko tym razem winny okazał się wolnobieg z luzem na łożyskach. W dniu 10.02.2022 o 11:10, pablo945 napisał: Sprawdziłem, nie ma luzu. To jeszcze sprawdziłbym w inny sposób. Przekręć korbę do tyłu tak, żeby jeden pedał był w dolnej pozycji, stań na nim całym ciężarem. Potem przekręć do tyłu, tak żeby drugi pedał był na dole i też stań. Można powtórzyć kilka razy i jak będzie za każdym stanięciem strzelać, to stawiałbym na suport, poluzowany lub syf wszedł pod gwint. Tylko tutaj taka uwaga, że przy okazji sprawdziłbym też luzy na kierownicy i widelcu. Jeżeli nie będzie strzelać przy takich obciążeniach, to trzeba przyjrzeć się co się z tyłu dzieje. Tak jak ktoś wspomniał luźny hak przerzutki, luźna kaseta, bębenek. Mniej prawdopodobny jakiś luz na przednich zębatkach ale obstawiam, że hałas jest niezależnie od przełożenia. Warto też popatrzeć czy rama nie poszła w okolicach suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 @MikeSkywalker @zekker @provayder @Mareq_BB @Dokumosa Panowie, Panie udało mi się zlokalizować usterkę, tkwiła ona w suporcie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Grubo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.