szymoon87 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Jak na zdjęciu mam bardzo wąski otwór w ramie na linkę przerzutki, i nie mogę na to znaleźć jakiegoś dedykowanego rozwiązania wszystko co na rynku to jest do uszczelniania pancerza Jakieś sprawdzone uszczelki do innego zastosowania? Any idea? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 A trzeba to uszczelniać? Przecież pod spodem masz dziurę o wiele większą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Ja bym się nie martwił uszczelnieniem, tylko że linka Ci zacznie ciąć ramę. Bierzesz pancerz przerzutki, rozcinasz wierzchnią warstwę i po rozwinięciu drutów, masz samą plastikową wkładkę. Utnij sobie kilka cm i wsadź w ten otwór. Raz że Ci nieco uszczelni, a dwa że linka nie będzie ocierała o ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Są gotowe end capy. Nie potrzeba nic rozcinać Shimano Endkappe lange Spitze fuer SIS SP 41 Schaltausenhuelle (tnc-hamburg.com) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 No ale jak on go tam wsadzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Trzeba odkręcić linkę. To raczej nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 https://www.cyklomania.pl/jagwire-rurka-wklad-speed-lube-przerzutkowy,id5402.html tego niech szuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 @luker7 wiesz że to jest dokładnie to samo, o czym napisałem wyżej? @JWO i co mu to da? Końcówka będzie jeździła razem z linką, bo jest dość ciasna. Ani mu to nie ochroni ramy, ani nic nie uszczelni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 tylko że to jest tańsze niż pancerz i jest ze smarem w środku. W ogóle rower był tak poskładany od nowości czy ktoś w tym maczał palce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Tańsze? Wystarczy że autor ma w domu 10 cm pancerza. A jak nie, to w pierwszym lepszy serwisie kupi kawałek lub po prostu dostanie. 3 zł + przesyłka to już 12 zł Zapewne fabrycznie. Przecież nie ma tu nic niezwykłego, standardowe rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 na dole mufy też mu idą gołe linki po ślizgu ? U mnie w rowerze ta rurka idzie od portu przez sanki i do wylotu. Jest też opcja by to skrócić i poprowadzić tylko przez sanki do wylotu. Z ciekawości zapytam się czy mają te rurki w lokalnym sklepieserwise. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 W dniu 10.02.2022 o 09:32, luker7 napisał: na dole mufy też mu idą gołe linki po ślizgu ? U mnie w rowerze ta rurka idzie od portu przez sanki i do wylotu. Jest też opcja by to skrócić i poprowadzić tylko przez sanki do wylotu. Z ciekawości zapytam się czy mają te rurki w lokalnym sklepieserwise. Przecież to karbon i zapewne wewnętrzne prowadzenie pancerza/ linki. Chociaż mogę się mylić. Nie wiem jak Ci ma się coś zaklinować, jak utniesz 10 cm wkładu pancerza, 5 cm zostawisz na zewnątrz, a 5 cm w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 no u mnie jest karbon z wewnętrznym prowadzeniem linek tak właśnie zrealizowany jak to wyżej napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Nadal kompletnie nie wiem, czym się różni to o czym piszesz, od tego co napisałem ja. Jedyna różnica jest taka, że u Ciebie rurka wychodzi prosto z pancerza, a u mnie będzie po prostu dotykała końcówki. Co to zmienia, skoro jest to ukryte w środku ramy? Może sobie dociąć taki kawałek, że dojdzie niemalże do przerzutki. Nie wiem czy kiedykolwiek rozbierałeś pancerz, ale w środku jest właśnie dokładnie to co pokazujesz na zdjęciu, tyle że białe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymoon87 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Guys dzięki za takie duże zainteresowanie/pomoc! Poprzedni właściciel zmienił linki i pancerze na jagwire żeby lepiej działało:) mam Vento 6.0 i tam jest takie rozwiązanie jak poniżej. Z tego co piszesz mogę tutaj pociągnąć te speedlube np. Jagwire? aby były na tym kolanku i wychodziły z ramy do przerzutki przedniej? Bo tak patrząc gołe jak się ufajdają to zaraz będzie tarcie na tym plastiku? Am I right? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Takie ślizgi pod ramą stosowane są od lat. Nie sądzę żeby to był jakikolwiek problem, dopóki kompletnie nie zaniedbasz roweru. Miałem, jeździłem, działa. Tak, możesz użyć tego wkładu. Natomiast jeżeli masz wolny kawałek pancerza, to sobie go wyjmij, to jest dokładnie to samo. Jak nie masz, to cenowo na jedno Ci wyjdzie jak zamówisz ten Jagwire. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.