Midimaniak Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Witam, od kilku dni mam Gianta Trance z 2014 roku Large z przerzutką Shimano SLX 10 biegową. Mam na niej kasetę 11-36, ale chciałbym wymienić na większą, np 11-41 lub 42 a może nawet 11-44 Ale jak mam się dowiedzieć czy to jest wersja przerzutki long/medium czy jakas inna? Proszę o podpowiedż jak sprawdzić maksymalną kasetę jaką mogę tam kupić. Nie chcę wymieniać przerzutki. Jedyne co chcę wymienić to kaseta, no i łańcuch jeśli będzie trzeba oczywiście. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Najprościej zacząć od modelu przerzutki. Model będzie na korpusie przerzutki lub wózku patrząc od wewnętrznej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Z tego okresu wsadzali tam przerzutki, które mogą obsłużyć max 42 zęby na kasecie a i to jest sporo bo same kasety o takiej rozpiętości weszły później. Swoją drogą masz tam zapewne korbę 2x z młynkiem na 24 zęby więc chęć zbliżenia się do 46 zębów na kasecie jest zupełnie bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Zapewne ta zmiana kasety ma się wiązać z przejściem na 1x . Kasety 11-41 ani 11-44 jeszcze nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Zapewne ale to średni pomysł jest z tym modelem przerzutki. Owszem ma już sprzęgło ale jest słabe choć na lekki teren da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 SLX 670 moim zdaniem sprzęgła nie ma. A zdaje się, że o takim mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 12 godzin temu, Midimaniak napisał: Mam na niej kasetę 11-36 I to jest maksymalna kaseta jaką SLX 670 obsłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Dokładnie, niezależnie od długości wózka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Jak dołoży przedłużkę to może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Należy też pamietać że Shimano bardzo nieśmiało podaje wielkość maksymalnej zębatki - na przestrzeni dziejów co najmniej 2 lub 4 zęby dokładałem bez żadnych wariacji, w różnych modelach. Z przedłużką taką jak @Sobek82 zarzucił można spokojnie iść w 42T. p.s.: @Sobek82: a nie szorujesz tą tyłrzutką po glebie? 🤡 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Tylko jak wchodzę na pełnej w prawo w poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSkiper Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 U mnie SLX M7000-10 obsługuje kasetę 11-42 bez przedłużki, ale wyregulowanie tego, żeby dół kasety nie był upośledzony to >30min roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 18 godzin temu, kazafaza napisał: Należy też pamietać że Shimano bardzo nieśmiało podaje wielkość maksymalnej zębatki. Nigdy nie tego nie robiło. Starsze konstrukcje 'non-shadow' można było zmusić do pracy z mniejszymi zębatkami, ale większe rzadko chodzą dobrze. 11 godzin temu, LSkiper napisał: U mnie SLX M7000-10 obsługuje kasetę 11-42 bez przedłużki, ale wyregulowanie tego, żeby dół kasety nie był upośledzony to >30min roboty ...a potem idziesz na rower i wszystko szlag trafia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSkiper Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Nie, jak wyreguluję to trzyma się sztywno. Ostatni raz przerzutkę regulowałem z 1,5roku temu i nadal śmiga bez problemu w całym zakresie kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midimaniak Napisano 16 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Dzięki. Mój model to RD-M675. Racja że zgodnie ze specyfikacją może obsłużyć max 36 zębów. A z przodu mam tylko jeden blacik, stąd moja chęć zwiększenia tylnej kasety. Ale widzę, że musiałbym zmienić cały tylni osprzęt co już takie tanie nie będzie. Przedłużka o które pisaliście też jest ciekawa ale obawiam się, że to na teren się nie nada. Idealnie byłoby mieć z przodu dwa blaty, ale zmiana korby i dokupienie przerzutki i manetki to też spory koszt. Sam nie wiem co lepiej zmieniać, tył (kaseta, przerzutka) czy przód na dwa blaty (korba, przerzutka, manetka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 17 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Tak jak przypuszczałem masz tam już przerzutkę na sprzęgle, która normalnie daje radę z kasetę 11-42. Raczej decyzja powinna polegać na zastanowieniu się jaki masz styl jazdy i gdzie. Ta przerzutka jest taka sobie na konkretniejsze wyboje i potrzeba w razie 2x napinacza co generuje dodatkowy koszt. Przy 1x najkorzystniej wyjdzie dokupienie tylnej przerzutki 11 rzędowej i kasety 11-46. Jak nie robisz jakiś kosmicznie długich podjazdów to kaseta 11-42 z przednim blatem na 30 zębów spokojnie starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midimaniak Napisano 17 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Masz pewność, że ta moja RD-M675 obsłuży 11-42? Przednia korba ma 34 zęby. Na dłuższych podjazdach jest naprawdę ciężko. A co masz na myśli, że to zależy od stylu jazdy? Zmiana na 11 rzędów to zmiana przerzutki, kasety i manetki. To też spory bardzo koszt.... Gdyby udało się założyć kasetę 11-42 do mojej przerzutki to byłoby idealnie, ale ze specyfikacji wynika, że nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 18 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Z tego co widzę to ten slx jest kopią XT786. Czy obsłuży zębatkę 42t? Bez kombinacji raczej nie. Czytałem że ludzie wkręcają dłuższa śrubę od regulacji odległości kółka przerzutki od kasety żeby dała radę. Trzeba mieć świadomość że oddalanie tego kółka po to by umożliwić łańcuchowi wejście na tak dużą zębatkę będzie skutkować oddaleniem tego kołka od mniejszych koronek kasety, czyli doprowadzi do spadku precyzji działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midimaniak Napisano 19 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Właśnie wymyśliłem, że najprościej i najtaniej bedzie zmienić przednią zębatkę z 34 zębów na 30 zębów. Z kalkulatora wychodzi że na podjazdach będzie dokładnie tak jakbym miał kasetę 11-42. Oczywiście na zjazdach będzie wolniej, ale to jest kompromis. Podjazdy są trudniejsze, a szybkie zjazdy już nie są tak ważne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 19 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Tyle że 30t z przodu i 11t z tyłu może nie starczyć nawet żeby dokręcić na płaskim o zjazdach już nie wspominając. A najtaniej to będzie pogodzić się z tym że masz rower górski który trzeba pod byle górkę podprowadza 🤣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.