trendyfendi Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 witam, pytanie dotyczy shimano sora 3000 i przedniej przerzutki. przy zrzucaniu na mały blat przednia przerzutka wykonuje 2 pyknięcia i zmienia położenie o 2 pozycje. Po czym mogę jeszcze raz ją przesunąć na najniższe położenie. Przy wrzucaniu na duży blat są tylko 2 przesunięcia. Tak jakby coś było nie tak z trymowaniem przy zrzucaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Trochę ciężko zrozumieć. Jesteś na blacie, zrzucasz bieg i co się dzieje? Wpada na małą zębatkę i możesz kliknąć jeszcze raz żeby klatka była bliżej ramy? Jak wrzucasz na duży blat, to możesz kliknąć raz i przesunąć do ramy, a drugie kliknięcie zrzuca na małą zębatkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Niezbyt kumam...ale jeśli masz na myśli na 2 "pyknięcia" i dopiero zrzut w dół to tak ma być...taki jakby pół bieg żeby łańcuch nie ocierał w zależności jakie masz z tyłu przełożenie. Czyli jesteś na blacie, "pykasz" i przerzutka przybliża się do ramy, ale nie zrzuca, drugi raz "pykasz" i zrzuca na mały. W górę jest analogicznie w sorze, w ultegrze jakoś tak od razu wskakuje na najwyższy. Nie wiem czy mówimy o tym samym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 1. Przerzutka nie wykonuje żadnych "pyknięć", to prosty bezstopniowy mechanizm 2. Wyreguluj ją sobie od zera sprawdzając czy nie ma oporu na lince, najlepiej ją nasmaruj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trendyfendi Napisano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Godzinę temu, skom25 napisał: Jesteś na blacie, zrzucasz bieg i co się dzieje? Wpada na małą zębatkę i możesz kliknąć jeszcze raz żeby klatka była bliżej ramy? jak jestem na blacie i zrzucam, to przerzutka cyka 2 razy i przesuwa się, zatrzymuje i przesuwa raz jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 To masz do wymiany pancerze i linkę, ale to już napisał @Mihau_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Panowie, czy mówimy o tym samym...sora, tiagra, 105, ultegra jestem na blacie naciskam raz na dźwignię i przerzutka przesuwa się w stronę ramy, ale nie zrzuca. Naciskam drugi raz, zrzut w dół...z kim nie gadałem to zdziwienie, że pytam. Tak jest. Chyba, że mówimy o czymś innym i się nie rozumiemy. Niezależnie czy rower nowy , czy używany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Jest tak jak piszesz. Tyle że autor tak opisuje swój problem, że nie da się zrozumieć o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.