Miodu Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Hej wszystkim, Postanowiłem złożyć sobie nowe koło na przód i nie jestem pewien co do długości szprych. Piasta : Novatecd791sb 28 Obrecz: dt swiss r460db 28 Zaplot byłby na 3 krzyże, 28 szprych. Według kalkulatora długości powinny być 293mm strona lewa i 295mm strona prawa. Z tych ogólnodostępnych to jedynie sapim laser 2/1.5/2 pasują co do długości, ale obawiam się, że przy mojej wadze 85kg byłyby one lekko za słabe. Czy w takim przypadku nie powinienem wziąć szprych np 2/1.8/2 o długościach 294,296? Dzięki i pozdrawiam
Imar Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Możesz użyć jeszcze kalkulatora Sapim dla porównania. Dla pewności podawaj wartości zmierzone, nie podane przez producenta.
MikeSkywalker Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Jeśli 293 295 wychodzi z kalkulatorów to śmiało bierz 294 296
Dokumosa Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 DT Competition są dostępne co do mm. Poza tym zobacz dokładną dł. szprych jaką poda kalkulator dla nypli 12 i 14mm. 1-1,5mm krótsze niż zalecane mogą być. Odnośnie stosowania dłuższych to można się przeliczyć i po prostu gwint się skończy a szprycha będzie dalej luźna. Szprycha DT Swiss Competition J-Bend 2.0/1.8/2.0 mm czarna Salon Rowerowy Formicki-Bike Poza tym do 28h tensometr i klej do nypli.
leejoonidas Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Oj Zenek. A co będzie gdy szprycha będzie za krótka? Wtedy wyjdzie gwint spod nypla co już samo w sobie źle wygląda, wtedy nypel jest tylko kilka zwojów gwintu nakręcony na szprychę. Prawie wszyscy fachowcy od budowy kół zalecają kupienie dłużej szprychy w takim przypadku.
Dokumosa Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Zależy którzy fachowcy. Sam też temat przerabiałem i robiłem nawet sekcje nypli przy zastosowaniu różnych dł szprych patrząc ile gwintu trzymało. 1mm krótsza niż wyliczona (nie sugerowana) przez kalkulator nie zdarzylo się żeby gwint był na zewnątrz. Zdarzyło mi sie natomiast ze 3x że szprycha dłuższa od wyliczonej już niszczyła 2-3 zwoje gwintu w nyplu. Jak to mawiał mój nauczyciel żeby idealnie dobrać dł najpierw trzeba koło złożyć na wyliczonych. Potem rozebrać, zbadać ile gwintu siedziało w gwincie nypla i zrobić szprychy odpowiedniej dlugości.
leejoonidas Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Z ostatnimi dwoma zdaniami zgadzam się w 100%, jednakże takie podejście generuje koszty, zajmuje dużo czasu i jest pracochłonne. To mam sens gdy robię drogie koła za które klient słono płaci i oczekuje super jakości. Do tego należy dodać że aby uniknąć wpadek z za krótkimi lub z za długimi szprychami należy wszystko pomierzyć samemu a nie polegać na tym co podaje producent piasty i obręczy. Szczególnie wartość ERD podana przez producenta dla obręczy bywa inna niż jest po pomiarze, stąd miałem już wpadkę z za krótkimi szprychami. Jeszcze się odniosę do innego Twojego wpisu na inny temat, chodziło o spitolone koła w których przed upływem 10 tys. kilometrów pękają szprychy. W większości rowerach sprzedawanych w sklepach są spitolone koła, niby kręcą się prosto jednak każda szprycha gra sobie jak chce, myślę że około 90 parę % rowerów w sprzedaży tak ma, mimo tego część z nich przejeżdża 10 i więcej tys. kilometrów bez awarii.
Dokumosa Napisano 7 Lutego 2022 Napisano 7 Lutego 2022 No to prawda. U sporego podsetka z tych 90% obciążenie kół nigdy nie zbliżyło się do wartości granicznych. Szczególnie w zastosowaniach gdzie kola nie tracą kontaktu z podłożem - jak w przypadku tytułowego Marina. Tu wytrzymają koła, które dla wielu powinny krzywić się od samego patrzenia.
Miodu Napisano 7 Lutego 2022 Autor Napisano 7 Lutego 2022 Sprawdziłem dodatkowo na kalkulatorze sapima i niestety dość duża rozbieżność. Kalkulator dt wskazuje długości szprych 292 lewa/294 prawa przy nyplach 14mm i 293 lewa/295 prawa przy nyplach 12mm
Dokumosa Napisano 7 Lutego 2022 Napisano 7 Lutego 2022 Spr czy na pewno liczysz dla 3x i 28h. Zakładam, że dobrze przeliczyłeś wymiary katalogowe N do kalkulatora DT.
Imar Napisano 7 Lutego 2022 Napisano 7 Lutego 2022 Od lat stosuje tylko i wyłącznie kalkulator Sapim. Dodatkowo zawsze sam mierze obręcz i piastę. Mierzyłeś obręcz? Widzę że przepisałeś ERD ze strony producenta.
Miodu Napisano 7 Lutego 2022 Autor Napisano 7 Lutego 2022 Obrecz zmierzona i katologowo 596 Edit miarą zdjęta z 3 miejsc
Dokumosa Napisano 7 Lutego 2022 Napisano 7 Lutego 2022 Przy takim ERD to dt pokazuje IMHO wartości prawidłowe. Niedawno składałem coś podobnego. Jak będę w poblizu komputera to jeszcze rzucę okiem. Jaki model szprych?
Dokumosa Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 Kalkulator DT pokazuje 293 i 295 (nyple 12mm). Wracając na chwilę do kwestii zaokrąglania wymiarów szprych (to przykład dla innej piasty)...
Miodu Napisano 11 Lutego 2022 Autor Napisano 11 Lutego 2022 Z racji tego że dt companion 295mm jest słabo dostępny myślę o zastosowaniu szprych 292 i 294 i nypli 14mm. Co o tym sądzicie?
Dokumosa Napisano 11 Lutego 2022 Napisano 11 Lutego 2022 Pytałeś u formickiego? Zawsze mieli wszystkie...
Miodu Napisano 13 Lutego 2022 Autor Napisano 13 Lutego 2022 Czekam na odpowiedź czy uda mu się je dostać od producenta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.