Edon Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Cześć, kupiłem rower Marin Headlands 1. Jestem z niego bardzo zadowolony, ale mam jeszcze trochę wolnej kasy i zastanawiam się co można by w nim ulepszyć. Rama w rowerze jest karbonowa - rozważam czy jest sens zakupu karbonowej sztycy? Jeśli tak to jakie modele polecacie pod ten rower? Dla ułatwienia podaję specyfikacje - https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-headlands-1 Zastanawiam się też jakby dalej go odchudzić, tak bardziej dla zajawki i łatwiejszego wnoszenia na 4-te piętro. Może lżejsze koła? Kierownicy raczej nie chcę ruszać bo mi odpowiada, to samo mostek. Generalnie szukam podpowiedzi czy warto go jeszcze odchudzać i ile jestem w stanie realnie zejść z wagi? Na razie najbardziej po głowie chodzi mi sztyca, dalsze ulepszenia to już bardziej w przyszłości ale może przy okazji podpowiecie nad czym warto ewentualnie kiedyś pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Biorąc pod uwagę, że ta rama ma stosunkowo niską rurę podsiodłową to uważam, że inwestycja w karbonową sztycę ma sens. Choć bardziej ze względu na poprawę komfortu niż zbicie masy roweru. Szczególnie jeśli spędzasz na rowerze jednorazowo dłuższy czas. Jaką konkretnie sztycę wybrać to już kwestia tego ile chcesz wydać. Co do kół to, wg specyfikacji, opony są zwijane, więc samych gum bym nie ruszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edon Napisano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Dzięki za opinię. Nie mam pojęcia ile taka sztyca może kosztować - byłbyś w stanie coś zasugerować? Oczywiście nie chcę kupować jakichś profesjonalnych produktów dla zawodowców, bo jeżdżę rekreacyjnie. Do 400-500 zł się coś znajdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 W zbliżonym budżecie fajną sztycą, która faktycznie trochę pracuje jest Canyon S13 VCLS CF Inne, z którymi miałem/mam do czynienia i są warte polecenia są już sporo droższe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edon Napisano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) Dzięki za propozycję, tyle jeszcze jestem w stanie wydać, więc pewnie ją zamówię w przyszłym tygodniu, a z resztą sprzętu nie będę póki co kombinować tylko czekam na lepsza pogodę i nic tylko jeździć Edytowane 4 Lutego 2022 przez Edon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Sprawdź sobie tylko jakiej długości masz obecną sztycę i ile jest wysunięta, bo ta Canyona to 345 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Jeżeli rower jest nowy , a planujesz sensowne ulepszenia i jeszcze zostało kasy to od razu sprzedaj koła, i zamów lżejsze/trwalsze/praktycznie bezobsługowe. Sztyce upolujesz cierpliwie nową/używana za połowe ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 5 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 (edytowane) Sztycę zdecydowanie warto zmienić i dla komfortu i obniżenia masy. Marin ma bardzo duży slopping i wysoki kominek rury podsiodłowej więc trzeba się upewnić czy sztyca Canyona nie będzie za krótka. Z bardzo lekkich sztyc to np. Darimo http://darimo.eu/es/products, z kolei z tańszych i dobrych np. Elita One z Aliexpress. Jeśli chodzi o koła to nie podałeś budżetu więc ciężko cokolwiek doradzić. Edytowane 5 Lutego 2022 przez Chociemir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 5 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Dwa podstawowe mody to sztyca dla komfortu (obniżenia masy nie zauważysz chyba że masz tam mega kloca wsadzonego, poprawę komfortu odczujesz zdecydowanie) oraz koła ( tutaj poprawę w wadzę i jakości jazdy odczujesz od razu). Włożenie kół o wadze ok.1550-1700 gram będzie kosztować 1300-2000zł a rower nabierze zupełnie nowego charakteru. No wiadomo są jeszcze opony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 5 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Mam taki sam rower, wrzuciłem do niego koła na dt 350 ze starego roweru i czuć różnicę. Ale nie pamiętam jaka jest różnica w wadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edon Napisano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Dzięki Panowie za bardzo cenne rady. Na ten moment kupię sztycę karbonową, wieczorem zmierzę ile oryginalna ma długości. Koła zostawię na przyszły sezon - żeby poczuć różnicę z przesiadki I tak jestem pod ogromnym wrażeniem jak dobrze jeździ się na tym rowerze, karbonowa rama i widelec świetnie wybierają lżejsze nierówności. Nie spodziewałem się aż tak dużego komfortu jazdy, a jeśli jeszcze ma się poprawić po wymianie sztycy, to na pewno w to wchodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojer2005 Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Hej @Edon zamontowałeś polecaną tutaj sztycę Canyon S13 VCLS CF? Masz nadal tego Headlands? Ja mam ten rower od kilku dni. Jest to mój pierwszy gravel, rzeczywiście jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi