marvelo Napisano 18 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 A ja przypominam, że to ja założyłem ten temat, bo chciałem podyskutować z kolarzami o jeździe samochodem. Skąd wiesz, o jak wąski zakres dyskusji mi chodziło i co jest na temat, a co nie? Przenieśliśmy tu dyskusję z innego wątku, by tam nie robić bałaganu. Martwy od miesiąca temat znów się ożywił, byli chętni do dyskusji. Wszyscy tu jesteśmy kolarzami/rowerzystami, większość z nas też jest kierowcami, więc była to wymiana doświadczeń kolarzy na temat zagadnień związanych z prowadzeniem samochodu. Zahaczyliśmy o elektroniczne systemy wspomagające i ich wpływ na prowadzenie, zahaczyliśmy o fizykę. Każdy z nas poświęcił swój cenny czas na wkład intelektualny w tą dyskusję, wciąż chyba kulturalną, a Ty wchodzisz z buciorami i wyrzucasz czyjąś pracę do śmietnika. Czy forum istnieje dla jakichś zasad, czy żeby toczyły się rozmowy? Może nie zawsze ściśle w temacie, ale jednak twórcze, skłaniające do refleksji, wymagające zaangażowania intelektualnego. Musisz od razu to przerywać? I to jeszcze nie uprzedzając wcześniej? Jeśli już, to mogłeś sam stworzyć najbardziej pasujący temat i tam przenieść te usunięte posty. Taką praktykę spotkałem np. na jednym z forów motoryzacyjnych i moim zdaniem to jest dobre rozwiązanie, nie krzywdzące nikogo. To nie był jakiś temat ściśle techniczny, gdzie ktoś szuka szczegółowych informacji i jak ktoś inny wpada i zaczyna robić offtopy to zaśmieca i utrudnia uzyskanie precyzyjnej odpowiedzi. No bo jakich postów się tu spodziewałeś? Czasem warto pozwolić na swobodną dyskusję, a nie od razu wylewać dziecko z kąpielą. Gdy spotyka się kilku znajomych (a uważam ludzi z tego forum w jakiś sposób właśnie za znajomych, nawet kolegów, choć nigdy się nie widzieliśmy i często się spieramy) i zaczynają jakąś rozmowę, to nikt nikogo nie beszta, że odbiegł nieco od tematu. Tak toczą się naturalne rozmowy. Nie jesteśmy przecież na maturze z polskiego, gdzie pada temat wypracowania czy rozprawki i gdzie oczekuje się precyzyjnego trzymania się tematu, odpowiedniej konstrukcji, argumentów i ilości słów, a za wszystko wystawia się potem ocenę. Trochę luzu, sznib. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 19 Marca 2022 Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 Cytat wpływ na prowadzenie, zahaczyliśmy o fizykę. Każdy z nas poświęcił swój cenny czas na wkład intelektualny w tą dyskusję, wciąż chyba kulturalną, a Ty wchodzisz z buciorami i wyrzucasz czyjąś pracę do śmietnika. @sznib Ja wiem kto rządzi. ...i się teraz pewnie narażę, olewając regulamin i śmiąc się zgodzić z tym zacytowanym. Temat był mocno ogólny, nie widziałem tam offtopu. Jak w nazwie tematu jest np. "serwis reby", a schodzi na gęstość, lepkość oleju oraz to skąd go brać... to przecież tego nie usuwasz. 😕 Tu było podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Marca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 Nie, tu nie było podobnie. Gęstość oleju i gdzie go kupić wiąże się bezpośrednio z serwisem. Dyskusja o szkoleniach w prowadzeniu samochodu i o systemach wspomagania nie ma nic wspólnego z tym jak bycie rowerzystą wpływa na bycie dobrym kierowcą. Powtórzę; załóżcie sobie ogólny temat i dyskutujcie do woli. Już kiedyś pisałem ze na offtop jestem tolerancyjny, o ile będzie to kilka postów. ale nie jak jest ich kilkanaście i przybywa.. I @marvelo, to nie jest tak że jak to Ty założysz temat to Ty decydujesz co w nim może być, a co nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.