Netoperek Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Witam mam pytanie czy można skakać hopy 1-2metrowe na rowerze typu hardtail bez zniszczenia roweru albo połamania siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 A skoczysz na nogi z 2m? Na rowerze będziesz miał dodatkwo mniejszą z 50% możliwość zgięcia nóg.w kolanach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Skacząc na nogi cała energia idzie właśnie w nogi. Skacząc odpowiednio, można bez problemu skakać z kilkumetrowych wysokości, trzeba od razu po wylądowaniu zrobić przewrót, albo się przetoczyć. Jak się tego nie zrobi to można oczywiście nogi połamać. Na rowerze po wylądowaniu od razu masz prędkość, która niweluje część energii. Chyba że to duży drop na płaskie. Reasumując; można, ale trzeba to zrobić odpowiednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Ja bym jeszcze zadał co to za Hardtail. Bo mam już pewne podejrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Oczywiście, że można skakać.... ba można nawet latać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Cytat Bo mam już pewne podejrzenia. Hexagon 😄 Szanowny autorze, kluczowe jest pytanie czy to drop w lesie, gdzie lądowanie jest na pochylony stok czy skok z murka w mieście... jeśli to drugie, to odpowiedź brzmi nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Oczywiście, że można. Z tym, że na niektórych tylko raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Sam Pilgrim na szosówce skacze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Jeśli lądowanie na odpowiednio dostosowanym zboczu to bez problemu. Przyziemienie na płaskim to co najmniej wizyta u urologa. Lądowanie na przednim to wizyta u dentysty i ortopedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Sam Pilgrim to i na złomkach wymiata, ale on ma mega skilla, tu nie ma co porównywać do początkującego czy nawet przeciętnego rowerzysty. Trialowcy na sztywnych całkowicie rowerach skaczą kilkumetrowe dropy na płaskie, ale zauważcie jak to robią; przed krawędzią stają na tylnym kole, skaczą, lądują też na tylnym i część energii lądowania pochłaniana jest przez opadniecie koła przedniego. Ale mimo to takie lądowanie na pewno odczuwają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Sam Pilgrim to jest zupełnie inna liga, światowa czołówka. Mimo to, te jego gruzy prędzej czy później się rozpadały Swoją drogą, biedni Ci Brytyjczycy. Ja myślałem że to jest podstarzały Ex-Pro i sobie nagrywa dla zabawy, a się okazało że ma 31 lat, czyli tyle co ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Pytanie było "czy idzie skakać na hard tail". Idzie, ale trzeba umieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Godzinę temu, skom25 napisał: a myślałem że to jest podstarzały Ex-Pro i sobie nagrywa dla zabawy, a się okazało że ma 31 lat, czyli tyle co ja W tym sporcie największe sukcesy osiąga się ok. 20ki, zaczynając od ok. 10ciu, a 30ka to już emeryturka :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 No ja wiem, ale popatrz na niego: Przecież tak wygląda przeciętny Polak, zbliżający się do pięćdziesiątki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Oj tam, ważne że ma umiejętności, fajne pomysły na filmiki (pamiętam filmik GMBN gdzie Blake jeździł z coraz krótszą kierownicą, nie tak dawno Sam nagrał podobny, tylko że on skończył na długości... zero Sam mostek, bez kiery). No i sympatyczny gościu jest, przyjemnie się go ogląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 https://youtu.be/HK92JJPtg0w kilka pierwszych które dobijają to hardtaile. Idzie skakać ale aż kostki i kolana bolą od samego patrzenia 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Ale to nie drop 2m tylko jakieś 50cm. Powiedzmy, że po wybiciu tylne koło na wysokości 60cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Tak to się robi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 @Dokumosamam takie wrażenie, że autor maksymalnie będzie latać te 50 cm z innego tematu wynika, że jego rower to Folta Cabo c2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Netoperek Napisano 6 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 W dniu 4.02.2022 o 08:25, KSikorski napisał: Hexagon 😄 Szanowny autorze, kluczowe jest pytanie czy to drop w lesie, gdzie lądowanie jest na pochylony stok czy skok z murka w mieście... jeśli to drugie, to odpowiedź brzmi nie. A na dircie można skoczyć z murku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Netoperek Napisano 6 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 @bogus92 a co to za różnica czy na hard tailu czy na dircie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 6 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Bo taki dirt jest przystosowany do katowania, a Hexagon nie. BTW, dirt to też hardtail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 @sznib Dobrze, że napisałeś, bo nie wiedziałem o co autorowi chodziło. Hardtail to ogólnie rzecz biorąc rowery ze sztywną rama, czyli bez amortyzatora z tyłu. A te hardtaile dzielą się na różne dyscypliny, podobnie jak rowery typu full. Należy wybrać odpowiedni rodzaj roweru do stylu jazdy jaki się preferuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Netoperek Napisano 6 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 9 minut temu, sznib napisał: Bo taki dirt jest przystosowany do katowania, a Hexagon nie. BTW, dirt to też hardtail. Tzn ja nie mam hexagona tylko trochę przerobiony rower i zastanawiam się czy sprzedać czy może jeszcze kupić jakiś amortyzator na 120mm skoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.