ArtGD Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Właśnie kupiłem dwie korby TY-301. Założyłem łańcuch KMC X9. Na małej i średniej zębatce działa normalnie, na największej 42T wąskie ogniwa łańcucha kleszczą się na niektórych zębach. To samo dzieje się w przypadku drugiej korby. Zrobiłem test z innym łańcuchem X9, efekt ten sam. Kolejny test był z korbą TY-301 48T kupioną w zeszłym roku - łańcuchy śmigają. Wygląda na to, że zęby zębatki 42T w tych tegorocznych korbach są szersze niż w korbach, które kupowałem np. w zeszłym roku. Czy ktoś się już z tym spotkał? Albo trafiła mi się seria korb z szerszymi zębami, albo Shimano chce sobie zwiększyć sprzedaż korb 9s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Cytat Czy ktoś się już z tym spotkał? Ale czemu ty się w ogóle dziwisz? Powinieneś być raczej zaskoczony, że konfiguracja korby 6/7/8 z łańcuchem 9s w ogóle kiedyś działała. Łańcuch 8s ma wewnętrzną szerokość 3/32 a 9s 11/128 (identyczną zresztą jak 10/11s). Nikt nigdy nie stwierdził, że to w ogóle powinno razem współpracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Nie spotkałem się, wcześniej tak jak mówisz, raczej nie było problemu z lekkim naginaniem tego co proponuje Shimano. Ale ja najczęściej używałem środkowych zębatek z tanich korb, może problem tkwi w dużej. Bo, nawet 1x10 można było zrobić - po pewnych modyfikacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Potwierdzam, działa idealnie, obecnie ma nakulane około 2,5tys km i ni razu łańcuch nie spadł. Aż mi się nie chce wierzyć że taki problem wystąpił... Dziwna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 3 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 3 godziny temu, MikeSkywalker napisał: Bo, nawet 1x10 można było zrobić - po pewnych modyfikacjach Wspaniałe druciarstwo 4 godziny temu, Mihau_ napisał: Ale czemu ty się w ogóle dziwisz? Dziwię się, bo nigdy wcześniej nie miałem problemu z takim połączeniem. Przejechałam się kawałek żeby korba się trochę dotarła i niby jest minimalna poprawa, ale łańcuch nadal się kleszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 A patrzyłeś na stojaku w którym miejscu ten łańcuch się zakleszcza? Według mnie jak zęby nieco się wytrą a łańcuch minimalnie rozciągnie będzie lepiej. Sam nie raz "układałem" tak singlowy napęd z jakiś lekko zużytych zębatek z korb i kaset. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Sprawdzałem. Łańcuch kleszczy się na kilku zębach, u ich podstawy. Im więcej siły przykłada się na pedały tym bardziej się kleszczy. Pewnie by się to z czasem dotarło, ale póki co w czasie jazdy korba zaciąga łańcuch i nie chcę ryzykować, że coś się przy tym uszkodzi. Gdyby to był rower dla mnie to bym te zęby trochę spiłował, ale że to dla kogoś, to nie chcę robić takich numerów. Zamówiłem już korbę na 9 rzędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.