Skocz do zawartości

[Kaseta] Aluminiowa nakrętka

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jakiś czas temu kupiłem koła na piastach Novatec 791/792 z aluminiowym bębenkiem. Nigdy takiego nie miałem i mam pewne wątpliwości co do dokręcania.

Wyczucie w rękach to mam dość słabe, więc używałem klucza dynamometrycznego. Tyle że klucz jest tylko do 25Nm. Dotychczas robiłem tak, że dokręcałem do 25Nm i potem kluczem jeszcze o 1 lub 2 kliknięcia. Tyle że wczoraj kupiłem kasetę XT, która ma aluminiową podkładkę która nie "klika". Może użyć stalowej?

No i teraz pojawia się pytanie. Jak mocno dokręcać tą kasetę? Trochę boje się że uszkodzę bębenek, bo już czytałem o rozerwanych od za dużej siły.

Przy stalowym bębenku się tym nie przejmowałem, bo raz że się nie rozpadnie, dwa że nawet jak kaseta się poluzuje, to z bębenkiem też się nic nie stanie.

A ten novatec to nie ma czasem bębenka ABG? Jeśli ma to nie musisz "przedobrzyć" z siłą dokręcania nakrętki czy to będzie 35 czy 45 kaseta nie będzie ścinała wypustek i będzie trzymało właściwie. A w zakres 35-45 Twoim sposobem trafiasz. Druga rzecz to rozrywanie bębenka nakrętką kasety to raczej trudne przy używaniu nakrętki z aluminium, pewnie się komuś udało stalową. Ja nie używam nigdy stalowych nakrętek do aluminiowych bębenków, może to nadopiekuńczość - ale z dwojga złego wolę niszczyć nakrętki, bo normalnie to gwint aluminiowej nakrętki puszcza szybciej i to znacznie szybciej bo jest i delikatniejszy i ze słabszego aluminium. Reasumując - jeśli masz bębenek ABG i nie masz klucza do 40-tu to przykręcaj tak jak robiłeś to do tej pory - to naprawdę czuć kiedy już nakrętka kasety "staje". Podkreślam jeśli bębenek ma wkładkę - jak nie ma to raczej staraj się znaleźć sposób na przykręcanie tego w zakresie 40-45Nm a nie poniżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...