Gość Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Hej, Jakiś czas temu kupiłem koła na piastach Novatec 791/792 z aluminiowym bębenkiem. Nigdy takiego nie miałem i mam pewne wątpliwości co do dokręcania. Wyczucie w rękach to mam dość słabe, więc używałem klucza dynamometrycznego. Tyle że klucz jest tylko do 25Nm. Dotychczas robiłem tak, że dokręcałem do 25Nm i potem kluczem jeszcze o 1 lub 2 kliknięcia. Tyle że wczoraj kupiłem kasetę XT, która ma aluminiową podkładkę która nie "klika". Może użyć stalowej? No i teraz pojawia się pytanie. Jak mocno dokręcać tą kasetę? Trochę boje się że uszkodzę bębenek, bo już czytałem o rozerwanych od za dużej siły. Przy stalowym bębenku się tym nie przejmowałem, bo raz że się nie rozpadnie, dwa że nawet jak kaseta się poluzuje, to z bębenkiem też się nic nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 A ten novatec to nie ma czasem bębenka ABG? Jeśli ma to nie musisz "przedobrzyć" z siłą dokręcania nakrętki czy to będzie 35 czy 45 kaseta nie będzie ścinała wypustek i będzie trzymało właściwie. A w zakres 35-45 Twoim sposobem trafiasz. Druga rzecz to rozrywanie bębenka nakrętką kasety to raczej trudne przy używaniu nakrętki z aluminium, pewnie się komuś udało stalową. Ja nie używam nigdy stalowych nakrętek do aluminiowych bębenków, może to nadopiekuńczość - ale z dwojga złego wolę niszczyć nakrętki, bo normalnie to gwint aluminiowej nakrętki puszcza szybciej i to znacznie szybciej bo jest i delikatniejszy i ze słabszego aluminium. Reasumując - jeśli masz bębenek ABG i nie masz klucza do 40-tu to przykręcaj tak jak robiłeś to do tej pory - to naprawdę czuć kiedy już nakrętka kasety "staje". Podkreślam jeśli bębenek ma wkładkę - jak nie ma to raczej staraj się znaleźć sposób na przykręcanie tego w zakresie 40-45Nm a nie poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Dzięki! Mam wkładkę ABG, także moje obawy są nieco mniejsze tak jak napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.