Skocz do zawartości

[przerzutka tylnia] Zmiana kasety i tylniej przerzutki

SylwesterQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie 👋

Jeżeli byście mogli mi pomóc ustalić, czy to jest możliwe to byłym wdzięczny, jako że z wiedzą jeszcze jestem na bakier to proszę o wyrozumiałość, dziękuje. 

Tematem jest kaseta w moim rowerze i tylnia przerzutka, obecnie mam kasetę (obecnie układ  11-36T) Shimano HG200, a chce tam wrzucić HG400 i z Alivio "chyba" 3100 przejść na Alivio RD-T 4000, wykonalne? 

Druga opcja zmiana kasety na 11-34T i przerzutka Shimano Deore M591 9rz. SGS, pacjent to Giant roam disc 2 2021. 

Napisano

Czyli chcesz zmienić kasetę z HG200 na HG400?

Przerzutkę z RD-M3100 na RD-T4000?

Właściwie to po co?

Napisano

Zgadza się, dla lepszej jazdy, ja na tym crossowym rowerze jeżdżę i spokojnie i jak górski po lasach i polach, ostatnio było bagno ale jakoś ujechał. 

Napisano

Zacząłbym od opon w cięższy teren, ten roam na 42c to taki bardziej gravel z flatbarem i uginaczem, ciekawe tylko ile jest miejsca na oponę w dolnym trójkącie, bo w górnym to i 2,4'' widzę wejdzie.

Napisano

Na jakość zmiany biegów najbardziej wpływa właściwa regulacja, prosty hak i wózek przerzutki. Mniejsze znaczenie ma manetka (ale jednak ma i sprzętowo jest istotna). Za to jeszcze mniejsze znaczenie ma przerzutka i łańcuch (o ile to normalny łańcuch), a już niemal nieistotna jest kaseta (w przypadku normalnego producenta bo zdarzają się cyrki z egzotyką). Oczywiście to wszystko w przypadku, w którym napęd mieści się w przewidzianej przez producenta pojemności oraz nie ma przekroczeń co do wielkości skrajnych koronek, dodatkowo zachowana jest właściwa linia łańcucha i sprzęt w przypadku Shimano nie jest najniższej możliwej grupy.

Napisano

Oprócz tego co wymieniłeś na początku, to właśnie manetka ma największe znaczenie. Tyle że trzeba kupić coś wysokiej klasy, a pod 9s to już biały kruk.

T4000 to starsza generacja niż M3100. Na dodatek jedna to Shadow, a druga klasyczna. Według mnie różnica nie będzie odczuwalna.

Wspomniana M592 to bardzo dobra przerzutka, jedna z lepszych jakie miałem.

Napisano
3 godziny temu, SylwesterQ napisał:

Nic nie da... To co zrobić żeby przezucanie było jeszcze bardziej płynniejsze i szybsze? 

Przekładnia planetarna np. Alfine 11 czy Rohloff Speedhub 500/14. Płynniej i szybciej się nie da. Ale to rozwiązanie ma wady...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...