Kadirax Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Cześć mam pytanie bo metod doboru długości łańcucha jest kilka w książce leonarda zinn autor piszę że przekładamy lancuch przez największą tarcze z przodu oraz największą tarczę z tyłu i dodajemy 2 ogniwa i powinno być dobrze. Ale z tego co czytam do napędów 1x11 czy 1x12 to nie za dobra metoda. A ty jaką metodę preferujesz jak jest dla ciebie najlepsza? Bo w swoim rowerze już kilka razy lancuch wymieniałem po prostu liczyłem liczbę ogniw i było dobrze. Ale co w sytuacji gdy nie mamy łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Zakładasz i sprawdzasz przy jakiej długości przerzutka jest jeszcze we w miarę rozsądnym położeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 A tak dokładniej aby co do ogniwa dobrać Pozatym przy napedzach 1x12 to tak chyba nie za dobra metoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 dla 12s masz tu instrukcje według shimano https://www.youtube.com/watch?v=VyC-zL1rNJU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Nowe przerzutki m5/6/7/8/9100 są wyjątkowo wrażliwe na źle dobraną dł. łańcucha. Polecam manuale producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Czyli co najlepiej z manuali jechać i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meliur Napisano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Ostatnio zmieniałem łańcuch "na pamięć" czyli największe zębatki plus dodanie 2 ogniw, tylko zapomniałem że mam fulla a nie ht Układ 2x10 z 11-36 z tyłu. Pół biedy że to zawieszenie czterozawiasowe i koło tak nie ucieka podczas ugięcia. Zostawić jak jest czy sztukować łańcuch lub zakładać nowy ? Po lewej w pozycji neutralnej a po prawej przy całkowicie wduszonym damperze (spuszczone powietrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Jest nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meliur Napisano 1 Maja 2022 Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Dobrze wiedzieć, w sumie to te wyliczenia producentów też się co chwilę zmieniają to chyba nie ma co panikować, tym bardziej że w tym systemie zawieszenia koło praktycznie nie ucieka do tyłu Oglądałem jakiś filmik z jednozawiasowcem gdzie przerzutka się prawie urywała bo dobiciu wahacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Maja 2022 Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Zmienily się dla napędów 1x12. Wcześniej było w miarę konserwatywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.