Skocz do zawartości

[Długość łańcucha] najlepsze metody mierzenia łańcucha

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam pytanie bo metod doboru długości łańcucha jest kilka w książce leonarda zinn autor piszę że przekładamy lancuch przez największą tarcze z przodu oraz największą tarczę z tyłu i dodajemy 2 ogniwa i powinno być dobrze. Ale z tego co czytam do napędów 1x11 czy 1x12 to nie za dobra metoda. A ty jaką metodę preferujesz jak jest dla ciebie najlepsza? Bo w swoim rowerze już kilka razy lancuch wymieniałem po prostu liczyłem liczbę ogniw i było dobrze. Ale co w sytuacji gdy nie mamy łańcucha 

• 2 miesiące temu...

Ostatnio zmieniałem łańcuch "na pamięć" czyli największe zębatki plus dodanie 2 ogniw, tylko zapomniałem że mam fulla a nie ht :) Układ 2x10 z 11-36 z tyłu.

Pół biedy że to zawieszenie czterozawiasowe i koło tak nie ucieka podczas ugięcia. Zostawić jak jest czy sztukować łańcuch lub zakładać nowy ?

Po lewej w pozycji neutralnej a po prawej przy całkowicie wduszonym damperze (spuszczone powietrze).

d2c0279c99577.jpg

Dobrze wiedzieć, w sumie to te wyliczenia producentów też się co chwilę zmieniają to chyba nie ma co panikować, tym bardziej że w tym systemie zawieszenia koło praktycznie nie ucieka do tyłu :)  Oglądałem jakiś filmik z jednozawiasowcem gdzie przerzutka się prawie urywała bo dobiciu wahacza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...