zetor65 Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Kupiłem nowy amortyzator Manitou Markhor, czy od razu mogę go zakładać do roweru czy trzeba mu zrobić jakiś serwis startowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Dla spokoju, lepiej zrobić serwis dolnych lag. Będziesz miał pewność że jest dobrze nasmarowany. Ja w swoim nowym RS, znalazłem... wióry metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zetor65 Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 A trudno go serwisować? Kiedyś miałem rebe rl, sam ja serwisowalem ale nie wiem jak z Manitou. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Mańki zawsze były dobrze usmarowane fabrycznie. Ja bym zrobil po prostu pierwszy serwis po 50h jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawa.pw Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Jakiś uszczelki/podkładki/gąbki wymienić na lepsze przy serwisie zerowym polecacie? Czy w Manitou nie ma takich wad fabrycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Za 105zł komplet uszczelek kurzowych a za 150-160 cały service kit. I w jednym i drugim są kurzówki evil genius. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawa.pw Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 @Dokumosa mogę prosić o link lub kod towaru? jestem na maksa zielony w tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Np.: https://e-rower.pl/zestawy-serwisowe/1686-30641-uszczelki-olejowe-evil-genius-5906720847206.html#/2414-model_amorbebenkaprzerzutki_trenazera-30mm_markhor_m30_r7 https://e-rower.pl/zestawy-serwisowe/7348-30638-rebuild-kit-5902175668601.html#/2414-model_amorbebenkaprzerzutki_trenazera-30mm_markhor_m30_r7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Też kupiłem ostatnio Markhor-a, to jest chyba jeden z lepszych amortyzatorów jaki jeszcze jest dostępny pod oś qr. 9mm, kilka razy już go rozbierałem. Można się pokusić o nie robienie serwisu zerowego bo oleju i smaru wewnątrz fabryka nie pożałowała. Zrobiłem mu zmianę skoku na taką jakiej producent nie przewidział. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawa.pw Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 (edytowane) @leejoonidas dziękuję! bardzo cieszę że padł wybór na fajną rzecz ale bez serwisu zerowego nie sprawdzisz co tam i jak w środku @Dokumosa 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: Np.: https://e-rower.pl/zestawy-serwisowe/1686-30641-uszczelki-olejowe-evil-genius-5906720847206.html#/2414-model_amorbebenkaprzerzutki_trenazera-30mm_markhor_m30_r7 https://e-rower.pl/zestawy-serwisowe/7348-30638-rebuild-kit-5902175668601.html#/2414-model_amorbebenkaprzerzutki_trenazera-30mm_markhor_m30_r7 A czy tego kitu koniecznie trzeba użyć po zakupie? Chodzi mi o to, czy ten kit nie jest to samo co idzie z fabryki? Edytowane 18 Maja 2023 przez Pawa.pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Jeden czort. Markhor jak wszysstkie mańki serii comp cokolwoek byś nie robił będzie pracował tempo. To jest najtańszy amortyzator tej firmy i daleko mu będzie do seri pro/expert (które mają tłumim kompresji z podwójnymi obwodami oraz prawdziwą sprężynę powietrzną). Jak już wyżej wspomniałem - mamitou to aktualnie jedyna firma, gdzie fabrycznie nie żałują smarowideł - nie ma sensu robić przegląd zerowy w nowej sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawa.pw Napisano 19 Maja 2023 Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 @Dokumosa dziękuje 💪🏻 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć odkopuje by nie zakładać nowego. Będe pierwszy raz robil serwis jakiegokolwiek amortyzatora, będzie to Manitou Markhor. Mam instrukcje ale też i pewne pytania. Po pierwsze oleje, różne są opinie i nie do końca wiem czy dobrze wybrałem, są to zamienniki bo jak widzę nie łatwo dostać oryginały otóż do dolnych lag wybrałem coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/olej-do-amortyzatorow-motorex-moto-racing-pd13140/?v_Id=1347 do tłumika to: https://www.centrumrowerowe.pl/olej-do-amortyzatorow-rock-shox-pd25685/?v_Id=16299 ktoś na forum polecał jako zamiennik. Pytanie oczywiście brzmi czy to są dobre wybory? Zastanawiam się również czym nasącza się te gąbeczki? czy tym pierwszym olejem? Zestaw uszczelek też będzie nowy bo amortyzator przejeździł bez serwisu ok 6 tys km zatem uznałem,że warto a zapewne i trzeba. Dziekuje za podpowiedzi🙂 Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Przecietny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Nikt nic nie wie? Nie chce potem zakładać tematu "Po pierwszym serwisie amortyzator nie działa" 😁 Trudno w takim razie biore co wybralem, na błędach człowiek się uczy, zobaczymy jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Do dolnych lag (goleni) w manitou użyj oleju o znacznie większej lepkości. Zalecają 30W. Może być nawet silnikowy. Z dedykowanych masz np. Maxima Plush Light albo RS 30W. Tym samym olejem maczasz gąbki. Nie musisz kupować od razu 1L opakowań bo szczególnie do goleni użyjesz tego kilkadziesiąt ml. Maxima ma również opakowania 473ml oraz zdaje się 120ml. RS ma 120 (ew. można kupić "konfekcjonowany" przez alegrowiczów). Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 O dzieki Ci mistrzu, zatem tak zrobie, rozumiem,że ten do tłumika bedzie dobry? Wiesz jeśli chodzi o oleje to zielony jestem w tym temacie w ogóle się nie orientuje w lepkości, jaki olej na jakie warunki i tak dalej. Jeśli chodzi o ilości to tylko dla przykładu te linki, oblicze sobie ile zużyje i takie nabede. Wychodzi na to,że oba rock shox będzie dobrze kupić jeden 5 wt a drugi 0-30w? Mogłbyś mi to jeszcze potwierdzić? Bo z tego co rozumiem to kiedy napisałeś "Zalecają 30W" to miałeś na myśli 0-30w? Nie śmiem już prosić o konkretne linki🙂 oj trzeba się będzie podszkolić w tym temacie😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) O ile do dolnych goleni możesz lać wszystko co się sprawdza przy smarowaniu goleni dolnych i tu nie ma wielkiego znaczenia jaki producent itp. o tyle olej w tłumiku determinuje charakterystykę jego pracy i tutaj lałbym dokładnie co zaleca producent (maxima 5wt) ew. sprawdź sobie charakterystykę tego oleju i dobierz coś pod względem zarówno lepkości w 40 stopniach oraz pod względem wskaźnika lepkości bardzo zbliżonego. plush-tds.pdf (maximausa.com) Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 oki dziekuje za podpowiedź, pozdrawiam🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi