Skocz do zawartości

[Napęd] Sram NX Eagle vs Deore m5100

Siaja

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Zastanawiam się nad zakupem nowego roweru, ale nie wiem który wybrać. Jeden rower posiada pełną grupę Sram NX Eagle, a drugi te nowa grupę Shimano deore 11 rzędowa. Mimo wszystko skłoniłbym się ku Shimano, bo czytałem że sram ma wadę z podwójnym zrzucaniem, ale dowiedziałem się że podobno wystarczy wymienić przerzutkę na GX Eagle i problem ustępuje. Który napęd wy byście wybrali? 😇

Panowie, ok każdy ma swoje gusta ale troche więcej obiektywności może?

Napęd 11s ma beznadziejnie wielkie dziury między przełożeniami i po prostu gorzej sie na nim jezdzi. Co z tego ze wyjdzie 200zł taniej raz na 2 lata. Nie wiem gdzie czytałeś o "problemach z podwójnym zrzucaniem ale w żadnej z powyższych nie da się zrzucać po 2 biegi na raz.

Koledze chodzi zapewne o problem z kasetą a nie przerzutką w NX eagle. Sporadycznie potrafi zrzucić o 2 biegi na ułamek sekundy. Problemu nie rozwiązuje zmiana przerzutki na GX.

Dla mnie prosty wybór NX12 to lepiej niż deore11. Jeśli by to była nowa deorka12 to tutaj wygrywa shimano ze względu na koszty.

• Mod Team

Tu nie o to chodzi. Problem w przypadku niektórych przerzutek NX jest taki, że zrzucasz o jedno przełożenie, a łańcuch wędruje niżej o dwa i wraca jeden do góry.

Nie wiem czy tak jest we wszystkich i czy to była jakaś trefna seria NX. U mnie w GX też parę razy takie coś zaobserwowałem, ale napęd się ułożył plus drobna regulacja i jest ok.

Chodzi mi o to, że oglądałem film szajbajka, w którym pokazywał on wadę przerzutki NX Eagle. Przykładowo mamy bieg 3 i chcemy zrzucić bieg na 4. I przerzutka zamiast od razu wrzucić łańcuch na bieg 4, to zrzuca go na 5 i potem od razu na 4. Wiele ludzi w komentarzach pod jego filmem również napisalo ze ma ten problem.

4 godziny temu, Mateusz_Brycki napisał:

Napęd 11s ma beznadziejnie wielkie dziury między przełożeniami i po prostu gorzej sie na nim jezdzi.

Miałem deore m5100, mam slx m7100... odczuwalna różnica w stopniowaniu jest na jednym biegu. W xc na sportowo istotna, w enduro bez znaczenia. 

12 godzin temu, Siaja napisał:

Chodzi mi o to, że oglądałem film szajbajka, w którym pokazywał on wadę przerzutki NX Eagle. Przykładowo mamy bieg 3 i chcemy zrzucić bieg na 4. I przerzutka zamiast od razu wrzucić łańcuch na bieg 4, to zrzuca go na 5 i potem od razu na 4. Wiele ludzi w komentarzach pod jego filmem również napisalo ze ma ten problem.

To są jakieś legendy szajbajka, do zauważenia pewnie na stojaku bez obciążenia i pewnie bez odpowiedniej regulacji. W praktyce taki napęd działa na maxa niezawodnie

@KSikorskiteż miałem napęd 11s, co prawda nie ten bo ciaśniej zestopniowany (11-46) ale dla mnie różnice były i wyczuwalne i irytujące. Nie rozumiem tez rozróżnienia xc/enduro, podjazd to jest podjazd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...