Calder Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Dwa lata temu kupiłem swoje pierwsze buty SPD, Shimano SH-ME301. Co do jakości/trwałości nie mam zastrzeżeń, sam system SPD też bardzo dobry i już nie wróciłbym na platformy. Niestety jest jednak pewien problem. Przy trasach 60-80km+ pojawia się problem z uczuciem drętwiejących palców lub mrowieniem w przedniej części stóp. Wielokrotnie przestawiałem bloki próbując różnych ustawień , czasem to drętwienie pojawia się wcześniej, czasem później ale nigdy nie udało mi się go wyeliminować w 100%. Nie wiem czy podeszwa jest za miękka i z czasem stopa zaczyna odczuwać ucisk bloków/pedałów czy problem leży może całkiem gdzie indziej. Na pewno but pod względem rozmiaru jest dobry, trochę większy niż moje zwykłe buty do chodzenia. Mniejszy był za ciasny, większy człapał za bardzo. Myślę teraz nad nowymi butami SPD tym razem z systemem BOA (moje obecne to 2 rzepy i klamra). Poleci ktoś jakieś wygodne (wiem, kwestia subiektywna) buty? Słyszałem że Specialized są fajne ale szukam kilku propozycji bo ja buta muszę przymierzyć stacjonarnie a wiadomo jak to jest, nie wszystkie modele sklepy mają na magazynie. Co do budżetu to myślę że coś w okolicach 500-700 złotych max. Jazda rekreacyjna gravelem lub MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Myślę, że miękką podeszwę odczuwałbyś inaczej. Może za mocno zapinasz. Przy wysiłku stopy ci puchną i zmniejsza się dopływ krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) Może powinieneś zrezygnować z spd,wiem łatwo się pisze.Ale nie każdy ma predyspozycje do usztywnienia stopy na pedale.Spróbuj pojeździć bez.Mi drętwieje tylko prawa. Edytowane 13 Lutego 2022 przez Artwro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calder Napisano 18 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Wolę robić krótkie przerwy postojowe po 80km na "rozchodzenie" niż rezygnować z SPD. Jeździ mi się dużo wygodniej niż na platformach. Poczytałem trochę o tym i tak naprawdę powodów może być masa niekoniecznie związanych z butami. Choćby i nieodpowiednia szerokość siodełka. Kusi mnie trochę wizyta w jakimś punkcie z bikefitting tylko takiemu amatorowi jak ja trochę szkoda tych ~700-800 pln bo to już niemały koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi