Kein Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Witam, Nie mogę znaleźć śrubki jak w załączonych zdjęciach. Są to śruby trzymające blat na korbie w klasycznym rowerze. Potrzebuje przesunąć linię łańcucha tym samym niezbędne są dłuższe śruby. Byłem już w sklepie motoryzacyjny, jak również stricte z śrubami i systemami zamocowań i nic. Na necie są tylko klasyczne krótkie dostępne -lub źle szukam. Oczywiście jest to z nierdzewki. Tuleja nakrętki ma 13 mm długości, ja potrzebuję blat odsunąć na 25-28 mm, czyli jak nawet znajdę śrubę to będzie ona 13 mm poza tuleją, co nie jest wskazane. Dla utrudnienia łeb śrubki nie może być wyższy nić 6 mm. Blat trzyma się na 4 śrubach. Macie jakiś pomysł na to oprócz tokarki, lub wiecie gdzie ją można znaleźć idealna długość to 25 lub 30 MM ( dłuższą zawsze dotnę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Wątpię żebyś kupił takie śruby. Może zwykła śruba, a do tego stalowa nitonakrętka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 ...a oprócz tego obawiam się że zrobi się solidna dźwignia i albo zerwie śruby albo pognie blat. Jaki masz suport? Jaka korba? Co kombinujesz że aż tak musisz przesuwać linię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Ciekawi mnie potrzeba przesunięcia aż tyle na korbie, pewnie masz klasyczne 104 bcd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Może się mylę ale linię łańcuch jeśli chodzi o przód przesuwa się wkładem suportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 W korbach na kwadrat owszem, w Hollowtech, GXP itp. już nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 No ale w końcu to klasyka, czy oś zintegrowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Czy może kolega chce przerabiać naped z 3-ch blatów na 2 lub 1 blat z przodu? Jesli tak to w cale dłuższych śrub nie potrzebuje tylko obciac najwiekszy blat żeby zrobic sobie z tego podkładki. Odezwij sie do mnie a powiem jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kein Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Muszę ją przesunąć bo linię łańcuch mam słabą. Blat jest zamocowany na silniku CYC X1 Stealth. Zrobiłem już pół sezonu na takim ustawieniu ale chce to w końcu uporządkować jak serwisuje rower. Na inny forum mi doradzili iż nazywa się to śrubą ericsona - ale i tak tego nie znalazłem, problem jest skokiem gwintu 0,75, wszystko jest na klasyczny metryczny. Chyba bez tokarki się nie obejdzie. Blat zębatki ,ma otwory montażowe o średnicy 10mm, i wchodzi do niego śruba (z kołnierzem) walcowa przelotowa o średnicy 10mm z gwintem w środku M8 0,75 - i nie idzie dostać śruby z stali nierdzewnej M8 z gwintem 0,75. Są ale z stali węglowej (czernione) to mi to zaraz pordzewieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Czy mi się wydaje, czy chlapacz jest z kawałka stalowej blachy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kein Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Jest to chlapacz na dolną rurę (przed przednie koło) taki długi płaski. Ponacinałem go i wymodelowałem tak aby damper osłaniał. Pomysł z blachą jest "zacny" na pewno jak wiozę rower na bagażniku na haku to by on nie strykał od wiatru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 2 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 My tu pitu pitu a tu się okazuje jakiś wynalazek do elektryka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.