Chleje24na7 Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Korzystałem z wszystkich generacji przerzutek shadow M772 9sp/M675 10sp/M8000 11sp i jak dobrze pamiętam jednym z zamysłów systemu shadow było usunięcie trzeciej sprężyny, żeby nie uderzała ona po ramie. Kupiłem nową przerzutkę M3100 i zauważyłem trzecią sprężynę, ktoś wie po cholerę ona jest? Na pewno nie służy temu samemu co w starego typu jak M591. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Pewnie cała przerzutka jest mocniej napięta, co automatycznie zwiększa napięcie łańcucha. Usunięcie tej sprężyny było raczej podyktowane miejscem, a nie likwidacją uderzania o ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Nie sądze, że chodzi o napięcie ponieważ ona i tak mocno opiera się o łącznik B i tak. Z drugiej strony jeżeli chodziłoby o napięcie, to droższe modele też by ją zyskały (np wersje bez sprzęgła) Jak z dawnych czasów pamiętam, to shadow powstał po to by zlikwidować uderzenia o ramę. Plus ten słynny filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 To nie są przerzutki do agresywnej jazdy w terenie. To do rekreacyjnych toczydeł i dla niedzielnych rowerzystów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 @DokumosaA co to ma do tej sprężyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Bo wspominasz o eliminacji uderzeń o ramę a te tak naprawdę w shimano elimunuje dopiero shadow +. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 @Dokumosa - przerzutki shadow nie kręcą się na b-piwocie, więc nie mogą uderzać korpusem o ramę, co było endemiczne w starszych modelach shimano, @Chleje24na7 zgaduję, że sprężynka służy do łatwiejszego zdejmowania koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Też zakładałem, że to może być związane z zakładaniem/ściąganjem koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.