Mareq_BB Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Co byście polecili. Do tej pory używałem pianki Fenwicksa ale z tego co widzę towar nigdzie niedostępny. Możecie jakąś inną piankę polecić? A czemu pianka? Po prostu w warunkach domowych wygodniejsze w stosowaniu od typowych ciekłych preparatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 K2 Akra + mała ręczna pianownica. Taka jak przy kosmetykach. Sam jestem zwolennikiem dobrych, rowerowych kosmetyków i chemii. Nie oszczędzam na tym. No ale kupowanie pianki do napędu, która na dodatek jest makabrycznie droga, to chyba przesada. A tak ogólnie to nie polecam takiego sposoby mycia napędu. Czego byś nie zrobił, to odtłuszczacz dostanie się do bębenka, kółek przerzutki i suportu. Lepiej wyczyścić napęd ręcznie, a do gruntownego mycia go zdemontować raz na rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 +1 do Akry. Używam w zestawieniu ze starą pianownicą (po mydle dziecięcym) od ponad roku i mogę tylko polecić. Natomiast autor wyraźnie zaznacza warunki domowe. Akrę trzeba dokładnie spłukać, więc odpada całkowicie. Dojeżdżam rowerem do pracy i był taki moment w grudniu i styczniu, że musiałem myć napęd co sobotę, także tego... @Mareq_BB nie masz możliwości mycia napędu gdzieś na zewnątrz? Ja oblatuję to Akrą i szczoteczką do zębów, potem spłukuję opryskiwaczem ogrodowym. Cała operacja nie zajmuje 20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 No jak spłukiwał Fenwicks, to dlaczego miałby nie spłukać Akry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 @skom25 Też używam Akry, zastanawiałem się ostatnio czy nie nadawałby się również do wymycia / odtłuszczenia tarcz hamulcowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Nie jestem pewien czy akra nadaje się do tarcz hamulcowych. Tu bym zdecywoanie sięgnął po brake cleaner. Forch 600ml pucha kosztuje 10 - 15 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 48 minut temu, keltu napisał: @skom25 Też używam Akry, zastanawiałem się ostatnio czy nie nadawałby się również do wymycia / odtłuszczenia tarcz hamulcowych? Nie wiem prawdę mówiąc. Chyba zostałbym przy tradycyjnym płynie do mycia naczyń i Izopropanolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 1 godzinę temu, skom25 napisał: No jak spłukiwał Fenwicks, to dlaczego miałby nie spłukać Akry? Tu cię zdziwię.. nie spłukiwałem, wycierałem. Akrę mam i musiałem ostatnio użyć, bo pianka się mi skończyła (a fajnie myła również ręce po grzebaniu przy samochodzie). Niestety z Akrą jest ten problem, że strasznie skapuje i trzeba podłogę dobrze zabezpieczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 No to prawdę mówiąc, nieco bez sensu. To jest preparat typowo do spłukania. Nie wiadomo co się dzieje z metalem jak na nim zaschnie, ani jak wpływa na olej nakładany na łańcuch. Do takiego czyszczenia jest sporo innych, lepszych preparatów, a nie przepłacona pianka używana niezgodnie z zaleceniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 ^ Nie o tym dyskusja . Ja wiem, że jest do spłukania. Ja zamiast tego wycierałem i nic przez 2 lata się złego nie działo a lubię perfekcyjnie działający napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 @Mareq_BB Sam nie stosowałem, bo też nie używam takich specyfików, ale kumpel ma/miał i gadał że jest niezłe. https://www.decathlon.pl/p/piana-na-gazie-400-ml-srodek-do-czyszczenia-rowerow/_/R-p-X8625061?mc=8625061 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 20 godzin temu, Mareq_BB napisał: Tu cię zdziwię.. nie spłukiwałem, wycierałem. jak chcesz wycierać to spróbuj sobie revolve od bikebysg skpryskać, zostawić na chwilę i potem możesz wycierać. czyszczę tak większość części rowerowych. wg mnie jest warty uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.