Skocz do zawartości

[koło tył] 27.5 do 300-400zł

Ghost80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, nadszedł prawdopodobnie czas na wymianę piasty lub koła, bębenek przepuszcza, ma zrobione ok. 6 tyś i koło  nie było serwisowane przez 6 lat. 

Obecne koło :

RODI FW DISC 27.5

PIASTA SHIMANO RM33/32H

SZPRYCHY - SAPIM 

TARCZA HAMULCOWA 6 śrub 

Teraz pytanie, co kupić aby było ciut lepsze i nie gorsze od obecnego koła, ważę 89kg, jazda raczej asfalt, ale zdarza się i wjazd w teren, zjazdy i podjazdy,  nie  wykluczam wycieczki w niskie góry. Będę wdzięczny za propozycje 😉

Napisano

Koło i tarcza zakupione, ale mam pytanie, jaki model  piasty siedzi w tym kole,  posiada 24 szprychy i czy mając kasetę na 9 biegów będzie pasować po przełożeniu ze starego koła? 

Napisano

A więc tak, kaseta 9-rzędowa pasuje,  a piasta jest bez grupy shimano i jest to model FH-MT500, wedle sprzedawcy, jest to poziom Deore a w katalogu Shimano na 2021 jest w części poświęconej SLX.

Czy  mógłbym ktoś coś napisać o tym kole, jaki jest to poziom w wytrzymałości w stosunku do mojego starego koła Rodi FW Disk, 32 szprychy Sapim, piasta RM-33 Deore. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Na nowych kołach jeszcze nie jeździłem, ale rozebrałem bębenek piasty shimano RM-33 i sprawdziłem uszkodzenia, okazało się, że uszkodzony jest jeden frez w koronce, zapadki wyglądają na ok, natomiast sprężynka zapadek chyba jest za luźna i to chyba dzięki niej nastąpiło to uszkodzenie, zapewne to jest najsłabszy element i należałoby go wymieniać częściej, jakie macie z tym doświadczenia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...