Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Cześć, zamierzam zmienić stery na zintegrowane i mam pytanie odnośnie odpowiedniej średnicy. Wg rysunku wykonawczego stery mają średnice 44/56 (góra/dół). Stery zakładam do kony process 134 2015r. Stare stery: FSA Orbit 1.5 ZS No.57E. 1,1/8 - 1.1/2 Znalazłem stery dartmoora 1,18/1,1/2 i średnice mają wymiary 42/52 Wogóle dostępne wymiary sterów na np. centrumrowerowe.pl mają maksymalnie 42/52mm. Może ktoś poleci stery pasujące do tych wymienionych powyżej? zaznaczam że nie ściągałem starych sterów bo mógłbym sprawdzić realny wymiar, jednak chciałem dopasować wg. specyfikacji. https://2014.konaworld.com/process_134.cfm pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Nie możesz zmienić sterów pół-zintegrowanych na zintegrowane. Właściwie tutaj powinien zakończyć się ten wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 może się myle odnośnie średnic, w takim razie proszę o pomoc w dobraniu odpowiednich średnic. Edit. faktycznie są większe wymiary niż 42/52. Sorry za zasianie fermentu @skom25dlaczego? okej, chce zmienić na półzintegrowane z łożyskami maszynowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Masz stery półzintegrowane, i takich potrzebujesz, dlatego wymiary się nie zgadzają, bo patrzyłeś na zintegrowane. Oryginały: https://allegro.pl/oferta/fsa-orbit-no-57e-1-5e-zs-stery-maszynowe-tapered-1-11479278022 Dart: https://allegro.pl/oferta/stery-dartmoor-astro-czarna-anoda-10567777889 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 2 minuty temu, Tomekkz napisał: dlaczego? Bo to zupełnie inna konstrukcja główki ramy. @sznib Ci napisał czego potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 ok rozumiem, średnice 44/56 będą pasować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Będą. Z tańszych: https://allegro.pl/oferta/accent-hsi-air-stery-polzintegrowane-1-1-8-taper-10464956980 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 panowie, rozumiem że muszę do widelca dokupić bieżnię sterów 1,1/8 wybierając stery z linku poniżej? https://www.centrumrowerowe.pl/stery-polzintegrowane-1-1-8-accent-hsi-exe-pd17761/?v_Id=123896 bieżnie: https://allegro.pl/oferta/bieznia-sterowa-ahead-1-i-1-8-lozyska-maszynowe-9676223817 https://allegro.pl/oferta/bieznia-do-sterow-dartmoor-1-1-8-10687087826 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Ciężko mi zrozumieć o czym myślisz. Kupując stery, dostajesz komplet. Jest w nim także bieżnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Po prostu na podglądzie ani w opisie nie ma nic o bieżni na widelec, dlatego pytam. Myślałem że są same miski, podkładka kontrująca i kapsel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 A rurę w widelcu masz Tapered, czy prostą z adapterem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 tapered jak mierzyłem to fi40mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 To będziesz miał wszystko w zestawie. Szukaj sterów gdzie dolna bieżnia jest rozcięta. Będziesz miał łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Właśnie średni wybór do 100zł jest a o bieżni nie ma info kompletnie. W razie czego rozumiem że dokupić bieżnię rozciętą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Nie ma sensu. Szukaj takich które mają to w zestawie. Wpisujesz w Google Grafika nazwę i szukasz. Ja od siebie polecam te stery. https://sklep.token-polska.pl/stery-tk035a-p-115.html Niestety są sporo droższe niż podane 100 zł. No i model AIR jest słaby. Górna pokrywa nie ma nawet uszczelki i mocno odstaje od łożyska. Jest tam przerwa w którą wpada brud. EXE są zdecydowanie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Właśnie myślałem zdecydowanie o EXE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Czemu całe stery chcesz wymieniać kiedy można same łożyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 wymieniam całość ze względu na wianki w poprzednich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 7 godzin temu, Tomekkz napisał: wymieniam całość ze względu na wianki w poprzednich Jeśli dobrze kojarzę to pisałeś, że obecne stery to FSA Orbit a więc na łożyskach. Jeśli tak to zapewne się rozpadły i wyglądają na wiankowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 @Dokumosa Tzn strona producenta podaje te stery ale ja mam fsa pod wianki i gołym okiem widać że miska i bieżnia jest pod nie przystosowana. Nic tam się nie rozsypało. Po prostu zmieniam ze względu na wyrobiony materiał. @NieLubiePoniedzialku wiem, dzięki za odpowiedź. Wątpie żeby accent dawał łożysko pod 36 stopni, no ale jak paczka dojdzie to dam znać jakie są w hsi exe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Tylko po co chcesz to mierzyć i wymieniać? Rozcięta bieżnia to ułatwienie. Nie będzie takiej w zestawie, to trudno, nabiją Ci w serwisie pełną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Możesz ją przeciąć i też będzie łatwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Nie można przecinać. Wtedy się rozpręży i nie będzie pasowała tak jak powinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 panowie, w trakcie wciskania sterów dawać minimalną ilość smaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Ja stosuję to nagminnie - miska jest po stożku więc łożysko stale dociska tę miske do widelca. Działa i to BDB. Oczywiście mowa o łożyskach maszynowych z wykończeniem 45stopni. @skom25 czym technologicznie różni się samodzielne rozcięcie miski od tej wykonanej przez producenta??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.