Longi Napisano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 łaCześć Mam problem z odkręceniem tylnego koła, ośka nie chce wyjść. Od strony przerzutki widać że się odkręca z gwintu wybrzuszając ramę na zewnątrz ale po stronie klucza nie wychodzi. Próbowałem stukać gumowym młotkiem ale nic to nie dało. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Połóż rower i wstrzyknij WD-40 lub coś pokrewnego. Na przyszłość. Smaruj ośkę smarem. Nie musi być dużo, wystarczy film ze smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longi Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 @skom25, gdyby to było takie proste to nie byłoby problemu. Wstrzykiwałem z obu stron, rower leżał po 12 godzin i niestety nic to nie dało. Odkręciłem ile się dało i wsadziłem śrubokręt w sposób zaznaczony na żółto i uderzałem gumowym młotkiem w kierunku czerwonej strzałki. Jeszcze przyszło mi do głowy aby płaskim kluczem skontrować piastę i próbować odkręcić. Jak to nie pomoże to już nie mam pomysłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Klucz udarowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Połóż rower na boku i wybij przez otwór w ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longi Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 @KSikorski, a gdzie ten klucz udarowy wsadzić? @Mihau_, nie ma tam otworu. Znajomy poradził mi wsadzić imbus od strony przerzutki i na nim oprzeć koło, zdjąć zacisk hamulcowy i obiema rękoma uderzyć w koło. Jutro dam znać czy się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Cytat @KSikorski, a gdzie ten klucz udarowy wsadzić? Ośka zapewne ma gniazdo na imbus 6mm... więc klucz udarowy z imbusem 6mm w ośkę. Ustawić najmniejszy moment obrotowy i próbować wibracjami uwolnić oś zapieczoną gdzieś w korpusie piasty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longi Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Niestety metoda mojego znajomego nie pomogła…. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longi Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Oddałem do serwisu gdzie sobie poradzili, choć przyznali że tak zapieczonej jeszcze nie mieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.