gomez Napisano 22 Stycznia 2022 Napisano 22 Stycznia 2022 Witam. Przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Posiadam napęd sram sx eagle w ebiku i chciałbym kupić dodatkowy łańcuch. Do tej pory głównie jeździłem na Shimano a o SRAM tylko słyszałem. Ale do rzeczy co oznacza ten eagle i jakie łańcuch będzie współpracował z tym napędem? Czy ten napęd w ogóle może jeździć w ebiku? Czytajac forum znalazłem info że nie jest to najwyższych lotów napęd ale do póki będzie sprawny będę go użytkował. Dodatkowo czy łańcuchy KMC rzeczywiście powyżej 10s są do kitu.
Mod Team bogus Napisano 22 Stycznia 2022 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2022 Nie ma przeszkód, żeby Sram SX używać w rowerze ze wspomaganiem. Eagle to poprostu napęd 12s Srama z kilkoma technologiami mu towarzyszącymi. Jeśli miałbym polecić łańcuch to byłby to Sram X01 lub XX1. KMC X12 też jest ok. Shimano że Sramem raczej nie ma co mieszać, bo łańcuch Shimano jest węższy i musiałbyś zmienić zębatkę korby.
gomez Napisano 22 Stycznia 2022 Autor Napisano 22 Stycznia 2022 Właśnie myślę o kmc i zastanawiam się czy to co w internecie piszą że kmc się pogorszył w 11 i 12s to prawda. Myślę jeszcze żeby spróbować kmc e12 z tym że zapewne kaseta dostanie w kość. A ten łańcuch sx to taka podstawa jeśli chodzi o jakość czy coś lepszego?
cervandes Napisano 22 Stycznia 2022 Napisano 22 Stycznia 2022 https://cyclingtips.com/2019/12/the-best-bicycle-chain-durability-and-efficiency-tested/
gomez Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Napisano 24 Stycznia 2022 Dobra mniej więcej wiem z czym to się już je. Teraz pytanko bo na zimę szkoda mi xx1 czy x01. I teraz mam do wyboru: SRAM CN NX EAGLE 126LINK Kmc x12 Kmc e12 Co kupić aby w miarę było dobre i nie zjadło kasety. Podejrzewam że sram w zimie będzie cały czas rudy w porównaniu do kmc. W tym momencie sx sramowski mimo czyszczenia woda i szmatą po każdej jeździe nie wygląda obiecująco. Dodam że stosuje woski do smarowania w tym momencie squirt lowtemp
Gość Napisano 24 Stycznia 2022 Napisano 24 Stycznia 2022 patrząc po powyższym super teście to wybór KMC nie ma żadnego uzasadnienia.
gomez Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Napisano 24 Stycznia 2022 Testy testami a w praktyce bywa różnie. Co do łańcuchów xx to ceny powalają. W cenie jednego xx można mieć i nawet 5 kmc . Bardziej chodzi mi o zużycie kasety przy założeniu pilnowania wyciągnięcia łańcucha.
Mod Team bogus Napisano 24 Stycznia 2022 Mod Team Napisano 24 Stycznia 2022 Osobiście zamiast NX wybrałbym KMC X12, pomimo, że go nie miałem to postawiłbym właśnie na niego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.