gomez1982 Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Witam, W obecnym rowerze kończy mi się naped 3x9 i chciałbym przejść na 1x11. Z dotychczasowych moich przeszukiwań forum wybrałem tak : Tylna kaseta : Shimano 5100 - 11-51 Przerzutka : Shimano 5100 Manetka od XT 11 biegowa. I teraz pytanie co do korby. Mam korbę Alivio 4050 na HT. Z przeszukiwań internetu wyszło że jeśli wyrzucę wszystkie blaty i zamiast środkowego zamontuję np : blat 34T od Banless'a to linia łańcucha powinna mi się zgrać tzn. wynosić 50 mm. Piasta tył to Novatec na thrubolt 9mm więc rower bez boosta. Wolał bym nie zmieniać korby żeby nie potrzebnie brnąć w dodatkowe koszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Robiłem takie przeróbki z FC-M590, M6000, jakąś tam na Octalink i nawet na to nie zwracałem uwagi. Po prostu działało. Niech Ci się nie zgrywa ta linia nawet o 3mm, to wciąż jest mniej niż odstęp między koronkami. Zawsze możesz też użyć podkładek dystansowych. Pamiętaj żeby sprawdzić BCD korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gomez1982 Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 FC-M590 to podobna w sumie do mojej. BDC u mnie to 96 mm symetryczne tak więc pod takie chcę zamówić zębatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 9 godzin temu, gomez1982 napisał: Banless'a to linia łańcucha powinna mi się zgrać tzn. wynosić 50 mm. W jednorzędowym napędzie linia łańcucha nie jest aż taka ważna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gomez1982 Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 13 godzin temu, skom25 napisał: Robiłem takie przeróbki z FC-M590, M6000, jakąś tam na Octalink i nawet na to nie zwracałem uwagi. Po prostu działało. Niech Ci się nie zgrywa ta linia nawet o 3mm, to wciąż jest mniej niż odstęp między koronkami. Zawsze możesz też użyć podkładek dystansowych. Pamiętaj żeby sprawdzić BCD korby. A o ile krótsze śruby kominowe stosowałeś przy tych przeróbkach bo te oryginalne mogą być za duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Nie pamiętam dokładnie, ale chyba 4.5mm. Zerknij na vincere.pl No i różnie to bywa. Zębatki mają różną grubość, różne wcięcie na kominy. Pamiętam że chyba w M590 i zębatce OctaneOne, użyłem długiego komina ale musiałem podłożyć podkładki ~1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.