Skocz do zawartości

[Opona przednia] zniekształcenie opony przy zakładaniu

Amarider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Chcąc wycentrowac przednie koło, zdjąłem oponę. Chcąc ją założyć ponownie (mordowałem się z 1h bo była strasznie ciasna hehe) w końcu mi się udało. Weszła na rant sugerując się liniami po boku opony, jednak widoczna jest duża centra (wręcz 8). Użyłem sprężarki i mydlin. Widoczne były mini kawałki gumy oderwane od samej krawędzi opony. Czy jest możliwość że  w jakiś sposób uszkodziłem oplot bądź rant opony i to dlatego nie układa się prosto?? (Opona maxxis minion dhf 2.3  27.5).

Napisano

Nie no, żeby rozerwać ręcznie oplot opony, to trzeba być niezłym siłaczem... Chyba, że jest jakaś stara, sparciała, mocno wyeksploatowana...
Może opona była tak krzywa od początku, ale po założeniu na scentrowane koło jedno zniwelowało drugie? :D

Napisano

Koło było niemalże idealnie proste, wystarczyły drobne poprawki. Prawda od nowości miała lekką krzywiznę jednak nie przeszkadzało mi to . Opona ma niecały rok, może 70%zużycia. 

Napisano

Oczywiście żartowałem z tym zniwelowaniem się krzywizn... ;) Chociaż przyznaję, raz mi się tak zdarzyło w jakimś trekkingu! Po wyprostowaniu koła okazało się, że opona jest krzywa. :D Dziwna sprawa u Ciebie. Próbowałeś jeszcze raz zepchnąć oponę z rantów i ponownie napompować? Nie mówię o jej całkowitym ściąganiu, skoro założenie jest takim wyzwaniem. ;) 

Napisano

Jak żeś mordował coś co robi się w minutę max kilka to trudno określić szkody. Jakiś serwisant tutaj pisał niedawno, że uszkodzenie to nie nowość. Swoją drogą do minimalnego bicia ściągać oponę... ale jak ma być książkowo to co poradzić. 

Napisano
13 godzin temu, Amarider napisał:

Próbowałem dalej dosłownie tak samo. Jest możliwość że uszkodziłem kevlarowy drut na rancie opony i to dlatego?

Jest możliwość. Mi się raz udało. I dokładnie tak jak @TheJW napisał, trzeba się naprawdę postarać. ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...