Strielok79 Napisano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Witam grupę, Minęło dużo lat od mojego ostatniego składania roweru Santa Cruz Blur XCc i zmieiła się trochę moja jazda i trochę się pozmieniało w branży Proszę o radę. Chce w mojej Konie Sutra zmienić hamulce wraz z napędem na GRX 2x11 (obecnie Deore+ TRP Spyre) Trochę boje się, że przełożenie miękkie przód 31 i tył 34 nie będzie zbyt odpowiednie na podjazdach z sakwami. Zastanawiam się czy przerzutka GRX RD-RX812 (która działa niby z 1x11) będzie współgrała z korbą (z dwoma tarczami 31-48 ) GRX FC-RX810 i kasetą 11-42 lub 11-44 lub jeszcze wyższa pozdrawiam Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 W manualach przerzutek masz taki parametr jak "pojemność przerzutki". Policz jaką pojemność ma napęd jaki chcesz stworzyć i porównaj z pojemnością deklarowaną przez producenta. Ale odpowiem ci od razu, to nie ma prawa zadziałać. Przerzutka grx do napędu 2x ma na 100% większą pojemność niż do 1x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Już kiedyś ten film tutaj zamieściłem. Po rozważaniach nad pojemnością przerzutki z filmu poniżej wynika że przerzutka ogarnia napęd dla którego musi być jej pojemność 51T. Do Twojego napędu 31-48/11-42 potrzebujesz pojemność 48T, czyli mniejszą, po wymianie wózka w GRX812 napęd będzie zapewne lepiej pracował niż ten na filmie. Jeżeli chcesz zrobić napęd pod sakwy to możesz również zrezygnować z dwóch blatów z przodu i wsadzić jeden typu Narrow Wide, a z tyłu kasetę 11-50 z przerzutką GRX812 z podmienionym wózkiem, lub kasetę 11-46 którą GRX812 obsługuje bez modyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 16 godzin temu, Mihau_ napisał: Ale odpowiem ci od razu, to nie ma prawa zadziałać. Przerzutka grx do napędu 2x ma na 100% większą pojemność niż do 1x U mnie 812 śmiga z korbą 28-42 i kasetą 42-11 (10rz). Niekoniecznie wszystkie skrajne kombinacje ale da się ustawić pod siebie. Ja mam priorytet, żeby z dużej wszystko ogarnąć, z małej dolnych koronek nie muszę. 18 godzin temu, Strielok79 napisał: Trochę boje się, że przełożenie miękkie przód 31 i tył 34 nie będzie zbyt odpowiednie na podjazdach z sakwami. Pobaw się: https://www.gear-calculator.com/ Ustaw co masz, potem compare i to co chcesz. Będzie łatwiej zobaczyć różnice. Pomyśl czy blat 48 jest ci do czegokolwiek potrzebny. Często przekraczasz 50km/h że potrzeba tak dużego przełożenia, czy inne przyczyny takiej zmiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 @zekker masz korbę 42t i przerzutka już nie ogarnia więc co będzie przy korbie 48t i łańcuchu dłuższym o tych kilka ogniw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 A czy ogarnianie, to musi być cała kaseta? Kiedyś normą było, że niekoniecznie. Aż tak się cofnęliśmy w kulturze obsługi rowerów, że na ślepo zmieniamy biegi? Tak jak pisałem, dobrałam długość łańcucha, żeby z blatu dało się po całej kasecie chodzić. Mała zębatka jest tylko na trudniejsze podjazdy, kiepskie lub grząskie ścieżki, czyli tak gdzie się wolno jeździ. Kompletnie nie potrzeba w takiej sytuacji jeździć na przekosie mała - mała. Niestety nie mam pod ręką tego roweru, to dokładnie nie powiem jak nisko mogę zejść. Do 5 (z 10) chyba było całkiem ok, 6 to już chyba łańcuch mi ocierał o blat ale z tyłu miał jeszcze ciut zapasu. Co będzie, to będzie, trzeba by porównać, bo jeszcze w grę wchodzi druga zębatka korby, którą mam bardzo małą jak na taki typ roweru. Jeżeli 48 nie jest niezbędna, to można poskładać 32-44. Będzie lżej na podjazdach niż obecny autora, na maksymalnej prędkości straci się góra 2-3km/h. Potrzebna pojemność będzie mniejsza niż u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strielok79 Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 8 godzin temu, zekker napisał: Pomyśl czy blat 48 jest ci do czegokolwiek potrzebny. Często przekraczasz 50km/h że potrzeba tak dużego przełożenia, czy inne przyczyny takiej zmiany? 48 w ogóle nie jest mi potrzebny ale taki jest standardowo w korbie GRX Najbardziej pasowała by mi korba z blatami 26-36 lub 26-40 Bardziej zależy mi na miękkich przełożeniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 A obecna korba nie nadaje się do zmiany zębatek? Musi być GRX, nie może być jakaś typowa MTB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strielok79 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 7 minut temu, zekker napisał: A obecna korba nie nadaje się do zmiany zębatek? Obecna korba to Deore 26-36-48. No klamkomanetki są na 2 blaty. Znalazłem z Wolftooth'a taki link który po zamocowaniu pozwala założyć kasetę 11-42 więc chyba będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.