grissley Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Mam amorek z typowym mocowaniem Post Mount (PM, Suntour Axxon Werx). Mam też zacisk Shimano GRX, w standardzie Flat Mount (FM, BR-RX810, tarcza 160mm). No i znajduję całe mnóstwo adapterów umożliwiających montaż klasycznego zacisku (PM) do amora z mocowaniem FM, ale nigdzie nie ma adapterów odwrotnych. Jak na razie znalazłem tylko w Stanach za 40$ - to już chyba lepiej dać spokój i kupić inny zacisk, taki na PM (nie wiem tylko jaki będzie jakościowym odpowiednikiem tego GRXa). Ale może ktoś kojarzy gdzie dostanę odpowiedni adapter albo jak sobie poradzić z tematem? Jakiś patent, nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Z tego co się orientuję, to nie ma takich adapterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Można ze Stanów ściągnąć, ale to drogo i długo : https://www.assolutions.ca/flat-mount-caliper-to-post-mount-adapter-guide/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Czy taki adepter poszukujesz? Zmień tytuł swojego postu bo sugeruje on że szukasz adaptera fm to pm zamiast pm to fm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Stycznia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Ma być PM-FM a nie FM-PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Leejoonidas, Na widelcu PM, a zacisk FM. Nie mogę sprawdzić tego co pokazujesz, bo noe ma linka. Ale tak po wyglądzie to chyba to jest ten odwrotny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Potrzebujesz czegoś takiego np. pod tarczę 180 mm. https://cinq.de/en/accessories/1272/brake-adapter-post-mount-to-flat-mount-20mm?c=138 Ewentualnie zamontuj Shimano Deore BR-M6100 Nowy zacisk Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 A XT BR-M8120? Jak szaleć to szaleć... Ewentualnie inaczej - jaki najlepszy zacisk PM będzie się dobrze dogadywał z klamką ST-RX815? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Możesz również spróbować sam wykonać adapter PM to FM lub komuś zlecić. Tu jest poradnik jak to zrobić. https://forum.bikehub.co.za/topic/177590-adapter-for-flat-mount-caliper-on-post-mount-frame/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 7 godzin temu, grissley napisał: A XT BR-M8120? Jak szaleć to szaleć... Ewentualnie inaczej - jaki najlepszy zacisk PM będzie się dobrze dogadywał z klamką ST-RX815? Inne mocowanie przewodu do zacisku. Musiałbyś wymienić jeszcze przewód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 No to bez zmiany mocowań najlepszy będzie BR-MT520... Jest tożsamy z czterotłoczkowcami SLX/XT/Zee/Saint, różnica polega na przyłączu prostym zamiast banjo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Zamówiłem BR-RS785. Wygląda w zasadzie identycznie jak grx810, tyle, że to PM. Grupa Ultegra, chyba będzie ok. Dziękuję za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.