WOJCIECH19888 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Witam. Mam pytanko. Zakupiłem Treka Domane Sl6 na osprzęcie Sram Rival Etap Axs i przez przypadek nacisnąłem klamkę hamulca gdy koło było ściągnięte no i oczywiście klocki się zeszły i jeden z klocków nie cofnął sie tak wiec szpara jest za mała by wsunąć tarcze. W jaki sposób można to naprawić? Klocka nie da się cofnąć a nie chce za mocno go wciskać by go nie uszkodzić. Czy konieczne jest odpowietrzanie? Jestem w tym temacie laikiem a nie chce nic zepsuć w nowym rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Wyciągnij klocki i cofnij tłoczki czymś miękkim, chociażby łyżką do opon. Jak się boisz, to jedź do dobrego serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJCIECH19888 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Próbowałem łyzka do opon i to dość mocno. Tłoczek ani drgnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Nie wyciągniesz klocków bo się nie da.... Musisz na hama wbiś między klocki duży płaski śrubokręt. Nigdy nie robi sie tego na samych tłoczkach, te są zbyt delikatne- kruche. Wbijasz na chama płaski śrubokręt między klocki i rozszerzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Autor napisał że szpara jest za mała, więc jakaś jest. Dlaczego nie można wyciągnąć klocków? Ja cofam tłoczki łyżką do opon. Wkładam ją na płasko i dociskam. Nic im nie będzie, przecież to miękki plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Stycznia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Jeśli nie da się rozszerzyć metodami, które podali koledzy powyżej, to zawsze można odkręcić odpowietrznik, wtedy bez problemu cofniesz, tylko licz się z koniecznością odpowietrzenia układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJCIECH19888 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Ok Panowie . Dziekuje za wszystkie sugestie. Niestety zadna nie przyniosła efektu.Nawet przy odkreconym odpowietrzniku tloczek ani drgnie. Tyko jeden z tloczkow jest wysunięty. Drugi jest wciśnięty na max. Nic z tego nie rozumiem zwlaszcza ze rower nie przejechal ani 1 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 @skom25 raz ci się udało, ale jest duże ryzyko uszczerbienia, uszkodzenia tłoczków. Nie warto ryzykować. W sytuacjach beznadziejnych otworzyć odpowietrznik. Oczywiście trzeba całość po takim zabiegu odpowietrzyć. W każdym przypadku trzeba to robić dość delikatnie. Gdzieś na necie słyszałem że ktoś uszkodził membranę w klamkomanetkach ....chyba Shimano. Być może sam zacisk jest mocno zagnojony z elementami korozji i trzeba będzie go całkowicie rozebrać i porządnie zregenerować. Oby nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Raz? Cofam tak od kiedy mam hamulce hydrauliczne, czyli z 8 lat. Nawet filmiki z Park Tool pokazują taką metodą, a tam używają metalowego klucza. Powiedz mi jedną rzecz. Jakim cudem miałbym uszkodzić tłoczek, przykładając na płasko łyżkę do opon lub inne płaskie narzędzie? Podczas hamowania ten sam tłoczek dociska metalowy klocek do metalowej tarczy. Jakoś wtedy nie pęka, a przecież jest to dokładnie to samo, ale w drugą stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJCIECH19888 Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Panowie udało sie cofnąć tłoczek. Łatwo nie bylo bo wymagało to uzycia dość duzej sily a nie chciałem niczego uszkodzic. Teraz kolejny problem. Klamka po naciśniecia chodzi bez rzadnego oporu az do końca a tłoczki prawie się nie ruszają. Czy jest możliwe ze układ sie zapowietrzyl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 A nie masz nigdzie wycieków? Wcześniej, z założonym kołem, hamulec działał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJCIECH19888 Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Wycieków brak. Rower jest nowy z zerowym przebiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Przy klamce też nie cieknie? Kupiłeś go w sklepie czy wysyłkowo? Obawiam się że i tak czeka Cię wizyta w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJCIECH19888 Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Nigdzie nie ma wycieków. Kupiony w sklepie ale dosc daleko od domu. Tak jak wspominalem rower jest nowy , hamulec działał teraz chyba sie zapowietrzyl. Dlaczego serwis? Nie ogarne sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Jeżeli układ jest sprawny, to do zapowietrzenia nie powinno dojść. Nie wiem czy sam dasz radę. Masz narzędzia i płyn hamulcowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJCIECH19888 Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Podstawowe narzędzia mam ale chce kupić zestaw do odpowietrzania Srama ponieważ i tak mi się przyda bo rower mam nadzieje będę miał na lata. Zapomniałem dodać ze przy wciskaniu tłoczka delikatnie odkręciłem odpowietrznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 A no to pewnie zassał powietrze. Zostawiłeś otwarty, tłoczek się pewnie lekko sam wysunął i powietrze przedostało się do układu. Co do zestawu i co masz kupić, to Ci nie pomogę. Ja jestem użytkownikiem Shimano i raczej tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi