Skocz do zawartości
  • 0

[szosa rozmiar]

Gość Paulina

Pytanie

Gość Paulina

Cześć,jako że szkoda mi pieniędzy na bikefiting w tym momencie i chciałabym +/- dopasować rozmiar roweru pod siebie mając 167cm wzrostu /77cm prze kroku.

Jaki rozmiar ramy byłby na mnie ? ?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Oj... zależy od wielu czynników, producenta, geometrii innych parametrów niż tylko wzrost od preferowanej pozycji - kupa tego jest co determinuje finalnie rozmiar. Ale żeby nie zostawić Cię z niczym to przy klasycznej geometrii - okolice "50'ki" czyli tyle mniej więcej powinna mieć wirtualna linia przeprowadzona poziomo pomiędzy środkiem rury sterowej wyprowadzony z jej wierzchu a środkiem rury podsiodłowej/sztycy.

Gość Paulina

Właśnie wcześniejszy rower jaki miałam to był trek rozmiar 50 i przy dłuzszych trasach bolały mnie plecy w dolnej części,zastanawiam się czy był za mały czy może za duży ;/

;) albo zbyt pochylona pozycja albo zbyt wyprostowana albo źle ustawione siodło albo 86 różnych innych rzeczy. Szosa w przeciwieństwie do innych rowerów znacznie mniej wybacza.

ps. naprawdę nie da się tak wskazać bez konkretnego modelu szosy, znajomości preferencji użytkownika co do pozycji i wielu rzeczy wskazać uniwersalnego rozmiaru. Można jedynie podpowiedzieć okolice w jakiej należy rozpoczynać poszukiwania. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...