Amarider Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Cześć wie ktoś jaki gwint posiada śruba/ nakrętka centerlock mocująca tarczę hamulcową? Muszę dorobić nową z nieco dłuższym gwintem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Jeśli masz zamiar dorabiać to i ze zmierzeniem nie będzie problemu, wystarczy suwmiarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 A co Ty tam będziesz montował że dłuższy gwint jest potrzebny? Swoją drogą, oprócz średnicy, to jest jeszcze skok gwintu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Tak chodzi mi o skok gwintu. Mam piastę pod centerlock z adapterem pod 6 śrub, do tego właśnie jestem w trakcie zmiany ramy która jest w standardzie 12x148 a nie 12x142 i musialem dokupić adapter. Powoduje to że nakrętka centerlock ledwo co sięga do gwintu i dlatego właśnie chce dorobić nową z dłuższym gwintem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Coś mi się tu kompletnie nie zgadza. Adapter nie jest zależny od szerokości piasty. Co Ty tam drutujesz? Bo wychodzi że masz piastę 142mm, a wsadzasz do ramy 148mm, co kompletnie się nie trzyma kupy. To tak nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Trzeba było kupić właściwy adapter (zdjęcie poniżej), a ten który kupiłeś służy prawdopodobnie tylko do konwersji z tarczy centerlock na tarczę na sześć śrub. Oba adaptery są podobne do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Weźcie mi wytłumaczcie jak to ma działać, bo chyba kompletnie nie rozumiem. Różnica to 6mm, odsuwa się od ramy tarcza i kaseta. Jaki to ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Sens jest taki że kupując odpowiedni adapter zwiększający rozstaw osi z 142mm do 148mm i adapter do tarczy hamulcowej oszczędzasz kasę na zakupie nowej piasty, nowych szprych i kosztach związanych ze zrobieniem nowego koła, czyli około kilka stówek. Czy jest jeszcze jakiś inny sens tej operacji? Być może jest, ale dla wielu osób z grubym portfelem taki zabieg jest bez sensu gdyż zwiększenie rozstawu osi piasty ktoś wymyślił po to aby zwiększyć sztywność koła, aby poszerzyć tylny wideł aby móc wsadzić szersze opony i jeszcze po coś tam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.