byqsk8 Napisano 4 Stycznia 2022 Napisano 4 Stycznia 2022 Witam, planuję zamianę hamulców mechanicznych na hydrauliczne, zdecydowałem się na zakupu Deore BR-M6100 jedna przed zakupem mam pytanie czy będą one dobrze się łączyć z manetkami Shimano Altus SL-M315, czy może miał ktoś podobne połączenie, czy dobrze da się je ustawić żeby nie było problemu ani z hamowaniem ani z przerzutkami. Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Stycznia 2022 Napisano 4 Stycznia 2022 Za 500zł ciężko znaleźć alternatywę. Ale klamki m6100 można pożenić tylko z najnowszymi manetkami 10-12s. Cytuj
byqsk8 Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Napisano 4 Stycznia 2022 5 godzin temu, skom25 napisał: A czemu akurat chcesz te hamulce? Tak jak pisze poniżej DOKUMOSA, chyba że polecasz coś w podobnej cenie to chętnie sprawdzę. Poza tym mam kilku znajomych korzystających z nich i nikt nie odradzał, wręcz przeciwnie. Dodam jeszcze, że manetki muszą być 3x7 Cytuj
abdesign Napisano 4 Stycznia 2022 Napisano 4 Stycznia 2022 Cytat Dodam jeszcze, że manetki muszą być 3x7 no to sobie tego nie pożenisz... Poszukaj kompletu tego: BL-MT501/BR-MT500. Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Stycznia 2022 Napisano 4 Stycznia 2022 Jak chcesz rzeźbic to mozna kupic angielską wersję hamulca br-mt520 (4 tłoczkowiec) za 242zł - tu jest zacisk, przewód na przód i prawa klamka. Do tego trzeba dokupić zacisk na tył (np. br-m6100 (115zł), długi przewód bh90-ss (80zł) i lewą klamkę w starym standardzie z servo-wave np. bl-m640 (120zł)... Do trgo jakieś przyzwoite tarcze, zestaw do odpowietrzania i olej mineralny. Wyjdzie ze 600zł, z plusów - przód 4-tloczkowy z metalicznymi klockami, tyl jak m6100 i będą pasować stare manetki. Z minusów nieco inaczej wyglądające klamki L i P (chociaż sama dzwignia praktycznie taka sama). Cytuj
byqsk8 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Napisano 5 Stycznia 2022 sprawdziłem dziś u jednego z kolegów,ma ten model hamulca z manetkami o których wspomniałem tylko że 3x8, czy może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego niby 3x7 miałby by ze sobą nie współgrac tak jak piszecie powyżej? Cytuj
abdesign Napisano 5 Stycznia 2022 Napisano 5 Stycznia 2022 kolega mało wymagający widać mocowanie manetki które masz w teraz wypada w miejscu mocowania obejmy nowego typu klamek hamulcowych - są w kolizji. Jasne fizycznie da się je rozsunąć i przykręcić do kierownicy bardzo utrudniając korzystanie z manetki... tak jak i można buty na lewą stronę na upartego wcisnąć. 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Stycznia 2022 Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Albo kolega ma starszą wersję M6000 zamiast M6100. Generalnie jak @abdesign wspomniał - manetka będzie albo za daleko od chwytu albo ustawiając manetkę przed podpórką klamki to klamka będzie za daleko. Trzeba wybierać - albo zmiana przełożeń albo hamowanie ;). Edytowane 5 Stycznia 2022 przez Dokumosa Cytuj
byqsk8 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Napisano 5 Stycznia 2022 no właśnie nic nie musi wybierać, wszystko dobrze ze sobą współgra Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi