Skocz do zawartości

[opona] Problem z założeniem opony Help

Boski86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam temat wałkowany wielokrotnie,  ale chce upewnić się czy to co robię przyniesie jakiś efekt. 

Obręcz ryde trance 29 mm ma bardzo płytki rowek , po wielu próbach założenia opony vittoria mezcal 2.25 poddałem się. 

Jest szansa oponę trochę rozciągnąć zakładajac ja  na inna obręcz ?

Dodam jeszcze że opone Continental Race king udało mi sie założyć na ta obręcz ale był jeżdżona już jakiś czas

Napisano

Niestety ale te obręcze są bardzo upierdliwe jeżeli chodzi o zakładanie opon, mam wersję tej obręczy w rozmiarze 25mm, jeśli dobrze nie posmarujesz samej obręczy wewnątrz płynem do naczyń i stopki opony po całym obwodzie to nie założysz na sucho opony. Dodatkowo ta obręcz jest asymetryczna i należy oponę zakładać od węższej strony obręczy, zakładanie opony należy zaczynać zawsze przy wentylu i kończyć również przy wentylu.

Napisano

A ja dodam, że udało mi się jedną obręcz wygiąć gdy używałem łyżki do DH opon.  Postępuj z rawkami jak @leejoonidas prawi, a samą oponę możesz próbować rozciągnąć po zamoczeniu w ciepłej wodzie.  Mnie się udało, ale to nabank nie był Mezcal.

Napisano

Profil tej obręczy nie jest zły. Pamiętam że kiedyś Mezcala zakładałem i troszkę się namęczyłem.

Wsadź pierwszy rant opony jak narysowałem na grafice. Łatwiej pójdzie. Układaj pierwszy rant we wgłębieniu. Podczas nakładania drugiego rantu cały czas poprawiaj pierwszy.

Możesz dać oponę do ciepłego, będzie troszkę bardziej plastyczna. Nie używaj łyżek. Łyżki mogą spowodować uszkodzenie opony, mogą ją pokrzywić.

Nigdy ale nigdy nie smaruję opon przed założeniem. Po co? Żeby bardziej mi się ślizgała w dłoniach? Opony smaruję po założeniu na obręcz, łatwiej się ułoży na rantach.

Screenshot 2021-12-29 at 23-07-03 OBRECZ-RYDE-TRACE-29mm-29-32H-495g-50-Marka-Ryde (obraz WEBP, 512×384 pikseli).png

Napisano

Kluczem do pozbycia się kłopotów zawsze jest odpowiednie ułożenie opony na obręczy a potem solidne łyżki. Teoria by ich nie używać i że robią jakieś szkody to przynajmniej dla mnie jakiś niesmaczny żart. Płyn do naczyń da radę ale zawsze w takim przypadku pytam delikwenta czy jak będzie miał to samo zrobić w terenie to co zrobi. Każda opona musi wejść przy użyciu odpowiedniej łyżki. 

Napisano

Na serwisie miałem tyle krzywych opon że nie zliczę tego na palcach kilku rąk. Zdecydowana większość tych opon to były opony TLR, które są ciaśniejsze.

Później słyszę opowieść że "nawet łyżki nie dały rady", albo dały ale opona krzywa jak cholera. Maxxisy czasem zakładamy we dwóch. :D

Napisano

No to jak nie używać łyżek a zakładacie we dwóch? Czym rękami? Coś tu nie gra. Ponawiam pytanie co zrobić w terenie jak się jest solo i tak dalej? Ja kiedyś miałem taką akcje, że męczyłem się z oponą w lesie z 10 min. Traf chciał, że w tą samą okolicę po kilku dniach wyskoczyłem z kumplami i znowu snejk. Tą samą oponę założyłem w 1 min. Po prostu żle ułożyłem wcześniej oponę przed łyżkami. A Maxxisy niczym wybitnym się nie różnią. Jak już coś powoduje udrękę to nie opona tylko obręcz. 

Napisano
11 godzin temu, Boski86 napisał:

ryde trance 29

To świetne obręcze, ale tam chyba wszystkie opony ciężko założyć, szczególnie nowe. W terenie chyba można nerwicy dostać. Sytuacja nieco się poprawia z używanymi oponami. Ale wymaga doświadczenia i 2 dobrych łyżek. Ręcznie w pojedynkę nie ma szans. Taka to obręcz. Gdybym miał świadomie wybierać nigdy nie Trance ;-(( 

A i jedna ważna rzecz zamiast klasycznego paska używamy taśmy od tublesa - jest cieńsza.

Napisano

Mam ryde trace 25 i opony vittoria mezcal oraz barzo.

Faktycznie pierwszy raz był bardzo trudny, ale kolejność zakładania tak jak pokazał @Imar robi bardzo dużą różnicę na plus. 

Za drugim razem może nie poszło to gładko, ale już w normie. 

Jeśli na rancie opony jest "skórka" z zaschniętego mleka to należy ją całkowicie usunąć, robi to zasadniczą różnicę. 

Napisano

Udało sie panowie i jest to powtarzalne. Dziekuje za dobre rady, jednak jak nie posmarujesz to nie pojedziesz. Płyn do naczyń pomógł. Złamałem przy tym 3 łyżki continentala, moze znacie jakieś mocniejsze?

Napisano

Pedro's dla mnie są bezkonkurencyjne, starsze Schwalbe też mi dłuugo służyły.

image.jpg

Napisano

Te pedrosy wygladaja bardzo dobrze. Kupilem na szybko w decathlonie btwiny. Zobacze czy dadzą rade. 

Czy wymiana taśmy ochronnej schwalbe na tasme izolacyjną może poprawić zakładanie opony?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...