Skocz do zawartości

[ok. 8000zł] Szosa, zamiana z Tribana 540

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Po 4 latach, postanowiłem wymienić aktualnego Tribana 540 na coś "troszkę" lepszego. Budżet to około 8k zł, plus minus. Oczywiście lepiej mniej.

Nie ścigam się, trasy 40-150km, dalej celuję w szosę bardziej endurance niż sportową. Chciałbym już coś z tarczami, wewnętrznym prowadzeniem linek.

W oko, z dostępnych modeli wpadła mi ta ORBEA, do tego dostępna i w relatywnie atrakcyjnej dla mnie cenie
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-orbea-avant-h30-d-pd23250/

Wzrost 176 cm, przekrok 82. Rozmiar 53 wydaje się dobry.

Jest sens czekać i szukać przez najbliższe miesiące? Może coś podobnego jest obecnie dostępne?

Napisano

Ta Orbea jest jeszcze do wyrwania 20% taniej, czyli lekko ponad 7 tys.

Cytat

Sens przesiadki na coś takiego z tribana pozwolę sobie przemilczeć

Co rozumiesz przez "coś takiego"?

Napisano
Cytat

Co rozumiesz przez "coś takiego"?

IMO żaden krok w przód. Osprzęt działający praktycznie tak samo (kupisz tylną przerzutkę do tribana za 2 stówy i będzie działał identycznie) a sam rower cięższy od tego co masz. Wydajesz kilka tysięcy złotych w imię tarczówek i schowanych linek, które są wyłącznie korzyścią wizualną (bo serwis w domowych warunkach wybitnie się komplikuje). Jeśli byłaby to pierwsza szosa to spoko ale jako kolejna bezsens, wolałbym karbonu poszukać, nawet używanego

• 2 miesiące temu...
Napisano

Cześć, to znowu ja.

Nowy sezon, nowe wyzwania. Doskładałem trochę kasy , powiedzmy do 10-11k i w dalszym ciągu zastanawiam się na zmianą tego Tribana 540.

Czy w tym budżecie można dostać już coś sensownego? Dobre aluminium, może karbon? Podstawa to dostępność, im szybciej tym lepiej.

Napisano

Venta ogólnie jest spoko, też o niej kiedyś myślałem jako o kolejnym rowerze tylko w innym malowaniu, niebieski jest kozacki na żywo. Osprzęt sram, co kto lubi, działaniem nie odbiega od shimano z tej polki cenowej. Na pewno będzie warto pomyśleć o zmianie koł, basso nie podaje dokładnej wagi ale znalazłem kiedyś wpisy właścicieli, że mówimy o 2200g czyli sporo jak na szosę

Napisano

W tej chwili tylko ten Sram mnie powstrzymuje, mam pomiar mocy na lewym ramieniu 105 i nijak to nie spasuje do tej korby. Nic, szukam dalej.

Napisano

Scott Addict Disc 30 kosztuje 11600, jest karbonowy, na pełnej 105, sztywnych osiach i hydraulicznych tarczach. Od tej ceny od ręki dostaniech 10% rabatu.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...