Gość Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Mam w swoich rowerach popularne uchwyty do lampek typu Convoy. Uchwyty są dobre jak na swoją cenę, jednak mają wadę bo obie części są połączone aluminiowym nitem, przez co połączenie się luzuje i lampka zaczyna się obracać podczas jazdy. A nawet zdarzyło mi się wyrwanie nitu po wywrotce Tak więc zrobiłem modyfikację. Nit zastąpiłem śruba i nakrętką M4. Śrubę skróciłem doświadczalnie. Teraz obie części uchwytu trzymają się mocno i można dokręcić połączenie tak, aby uzyskać optymalną siłę trzymania i była możliwość regulacji ustawienia lampki. Śrubę i nakrętkę pokryłem czarnym lakierem. Wiadomo, że można kupić parę uchwytów na zapas, jednak w każdym z nich po pewnym czasie zrobi się to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Wielu poleca taki uchwyt: https://www.militaria.pl/olight/montaz_rowerowy_olight_ufbm_p93892.xml?cat=107 i faktycznie będzie dobrze się spisywał , przy tym dobrze wygląda jest tani i nic nie waży. Te "dedykowane" pod convoy to już na 1 rzut oka widać że to badziew 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Pewnie lepszy, ale ciekawy jestem czy i tu nie zastosowano nitu aby obniżyć koszty produkcji. A co będzie, gdy nit puści akurat podczas nocnej jazdy? Jak ktoś ma ten uchwyt to może niech zajrzy do niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 W uchwycie Olight jest śruba na krzyżak. Jeśli chcesz zmienić kierunek uchwytu, to odkręcasz śrubę, zmieniasz kierunek i przykręcasz. Mega prosta konstrukcja, ale świetnie wykonana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Ten Olight wykonanie ma ok ale co z tego jak jest kiepski. Tzn nadaje się na asfalt ale w jakimkolwiek terenie latarka po prostu opada. Testowane na gravelu i fullu. Montaż na śrubie jest znacznie bardziej sensowny. Ten z pierwszego postu, to nie da się ukryć, chiński badziew ale robił lepszą robotę. Tylko znowu w terenie latarka potrafiła odpaść, bo od góry nic jej nie trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Widziałem u ludzi uchwyty mocowane gumka do kierownicy i faktycznie siła trzymania jest za mała, lampka obraca się i opada. Co do mojego uchwytu - można założyć dodatkowa gumkę np. pasek ze starej dętki aby zabezpieczyć lampkę przed wypadnięciem - sprawdzony patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Godzinę temu, kipcior napisał: Ten Olight wykonanie ma ok ale co z tego jak jest kiepski. Tzn nadaje się na asfalt ale w jakimkolwiek terenie latarka po prostu opada. Testowane na gravelu i fullu. Montaż na śrubie jest znacznie bardziej sensowny. Ten z pierwszego postu, to nie da się ukryć, chiński badziew ale robił lepszą robotę. Tylko znowu w terenie latarka potrafiła odpaść, bo od góry nic jej nie trzyma. Mam ten uchwyt olighta nic nie wpada nic się nie przekręca nic nie telepie rower mtb, leśne ścieżki, polne drogi, masz przy nim po dwie gumy w komecie krótsze i dłuższe, dopasowywujesz do średnicy kierownicy. Używam go do armyteka wizarda lub convoy s2+. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Olight. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 U mnie z Convoyen to lata jak głupie i mniejsza gumka nie pomaga. Przy latarce w poprzek może by to działało, ale nie mam takiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Jak pisałem wcześniej używam jej też do s2+ i nie bylo problemu. No dobra mniejsza o większość 😃u ciebie telepie u mnie nie 😜. Uchwyt fajny szybki demontaż montaż. W drugim rowerku na dojazdy do pracy mam taki uchwyt bez regulacji jak kierownica jest prostopadła do jezdni to jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ten ostatni to wg mnie zbytnie uproszczenie bo nie ma możliwości regulacji oświetlenia w płaszczyźnie poziomej. A powinna być, chociażby po to aby skierować jadąc ruchliwą droga światło nieco w prawo, aby nie oślepiać kierowców samochodów jadących z przeciwka. Bo może dojść do niebezpiecznej sytuacji, poza tym w necie pojawiają się potem niemiłe komentarze pod adresem rowerzystów. Oczywiście można mieć lampkę z kolimatorem albo spełniającą niemiecką normę STVZO, ale to już inna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Zależy jak na to patrzeć. Można ten uchwyt w każdej chwili skierować trochę na dół aby nie oślepiać. Można zmienić tryb w latarce na słabszy, tu to nie ma problemu większy problem to wygięcie kierownicy, musi być prosta bo inaczej będzie latarka świeciła po krzakach a nie tam gdzie powinna bez Moiwosci poprawnego ustawienia. U mnie w rowerku na dojazdy do pracy sprawdza się dla convoya, nie ma się co w nim zepsuć, a jak pisałem wyżej a na mtb mam uchwyt olighta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Tu jeszcze inny uchwyt - ciekawe co z jakością https://abc-rc.pl/product-pol-15952-Uchwyt-do-lampki-rowerowej-pompki-mocowanie-latarki-do-roweru.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ten też miałem. Dopóki się nie połamał to nie było źle W sumie nie najgorszy patent tylko wykonanie jak zwykle. Śrubka mocująca do kierownicy jest tragiczna, choć to norma w Chińskich uchwytach. A złamało się w połowie, między tymi szczękami i kierownicą. Nie pamiętam już czy ta głowica była obrotowa czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 14 godzin temu, kipcior napisał: U mnie z Convoyen to lata jak głupie i mniejsza gumka nie pomaga. Przy latarce w poprzek może by to działało, ale nie mam takiej. Przecież to uchwy obrotowy. Odkręcasz śrubkę, obracasz i pasuje pod normalna latarkę. Co prawda jeszcze nie używałem ale w porównaniu z innymi uchwytami z aliexpress jakość wydaje się bardzo dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 U mnie też ten uchwyt Olight potrafił się przekręcać w trudnym terenie. Rozwiązałem to, naklejając na kierownicę, pod mocowanie taśmę izolacyjną. Teraz jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 jeszcze trochę humoru: dziwne konstrukcje uchwytów znalezione w sieci https://www.youtube.com/watch?v=fPTU8dUcGws https://imgur.com/a/ZSDZK https://www.instructables.com/Easy-Cheapfree-Bicycle-Flashlight-Mount-1/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.