heavy_puchatek Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Nudzi mi się to wrzucę tu Ulepa. Celem było złożenie możliwie bezkompromisowego pomykacza używając tylko pieniędzy ze sprzedaży mojego starego Canyona Inflite. Udało się... w miarę. Rama nie przyjmuje tak dużych opon jak bym chciał więc i tak kiedyś wyleci. Miał być też zestaw AXS, ale nie da się kupić no i mógłbym się nie zmieścić w limicie. Większość części nowa - używki to klamkomanetki z hamulcami i przerzutka. Pomiar mocy miałem swój wymontowany z Canyona przed sprzedażą. Jak widać kupa chińszczyzny. Nie pierwszy raz u mnie zresztą Masa razem z pedałami, koszykami na bidony i uchwytem licznika - którego akurat jeszcze nie mam więc "strzelam" z masą - tyle waży uchwyt Wahoo z mojej szosy. Rower zważony wagą wędkarską w całości zgadza się z wyliczeniami. Tzn jak był czysty, teraz już nie jest i pewnie nigdy nie będzie... Tabelka opisana po mojemu bez żadnego "standardu". Dobrych fotek nie mam więc wrzucam byle jakie Rama goła 1074 Sp cycle Widelec z przyciętą sterówką 444 Sp cycle Plastiki przelotki 8 Hak ramy 36 Zacisk sztycy 21 zintegrowany Oś przód 31 Z ramą były Oś tył 41 Z ramą były Śrubki z ramą (6szt) 14 Ślizg z zaślepką 15 Expander 37 z ramą był Podkładki sterów 0 Stery bez top capa 76 z zestawu z ramą + pokrywka Accenta Top cap ze śrubką 13 Accent Sztyca przycięta minimalnie 193 Z zestawu z ramą 2003 Koło przód 554 Fiberinn z Ali Koło tył 644 Fiberinn z Ali Opona przód 399 Bontrager X0 27,5*2,0" Opona tył 397 Bontrager X0 27,5*2,0" Mleko przód 70 Joes no flats Mleko tył 77 Joes no flats Taśma kół 13 Coś czarnego z zestawu kół Wentyle 13 Coś czarnego z zestawu kół 2167 Kierownica 203 380mm compact z Ali Owijka 65 Deda mistral Mostek 124 Uno Ultralight 70mm -17* Siodło 157 Velo Senso Miles carbon 549 Kaseta 448 GX Eagle 10-50 Łańcuch 245 KMC X12 Ramiona 488 Sram Force 1 165mm Pająk z pomiarem i 8 śrubkami 130 QuarQ Dzero 110 BCD Zębatka 56 Deckas 36z z Ali Śruby z kominami 8 Jakieś alu z allegro Suport 109 Token Ninja 1484 Przerzutka tył 295 GX Eagle Klamkomanetka przód z kablem 213 Rival 1 Klamkomanetka tył z kablem 276 Rival 1 + Ratio mod Zacisk przód z adapterem i śrubkami 126 Rival 1 Zacisk tył ze śrubkami 116 Rival 1 Płyn hamulcowy 20 no tego nie ważyłem Tarcza przód 87 140mm z Ali Śruby tarczy przód 14 z tarczą przyszły Tarcza tył 86 140mm z Ali Śruby tarczy tył 13 z tarczą przyszły Pancerze 37 Przycięty z końcówkami Linki 14 przycięta 1297 Pedały 284 Zeray z Ali Koszyki bidonu (bez śrubek), śrubki są z ramą 72 Elite Cannibal XC X2 Uchwyt licznika 40 396 SUMA 7896 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 O ironio. Całkiem fajny rower nazwany Ulepem, a coś co ludzie składają z niepasujących do siebie elementów nazywają Projektem Fajny, nawet bardzo! Trochę mnie tylko zastanawia ustawienie manetek i kierownicy. Wskazywałyby że jesteś bardzo wysoki, ale różnica w wysokości siodełka i mostka jakoś tego nie zdradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Wręcz przeciwnie jestem miniaturowy, ten rower również. Myślałem, żeby kierę przekręcić trochę "do góry" ale po pierwszych jazdach całkiem fajnie przyjmuje się w "pozycję aero w górnym chwycie" ze zgiętymi łokciami. Klamki Srama są strasznie bulwiaste i gdy są wyżej to muszę nienaturalnie zginać nadgarstki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Chciałbym taki ulep 😋 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 1 godzinę temu, heavy_puchatek napisał: Wręcz przeciwnie jestem miniaturowy, ten rower również. A ja już patrząc na wysunięcie sztycy chciałem zapytać czy oby nie za duża ta rama... Fajny projekt tylko mógłbyś się postarać nad uzupełnienie tabelki ze specyfikacją roweru. Ludzie w tym dziale się spuszczają, podają dokładna wagę każdej śrubki a tu tabelka z opisami typy " Kierownica". Widzimy że rower ma kierownicę... Chociaż model wypadało by podać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Tu jest masa części no-name od Chińczyków - większość była z ramą. Ale na przykład ta kierownica jest bez marki, bez logo. Interesowało mnie żeby była możliwie wąska i kompaktowa, akurat ta pasowała najlepiej. Rama jest dość wysoka, ale to w sumie nie ma żadnego znaczenia - grunt, że jest też krótka i zwarta - chociaż mój stary Canyon w rozmiarze 3XS był jeszcze bardziej kompaktowy Kolejna to będzie pewnie stal na zamówienie, ale to już waga ciężka i koszt razy kilka a i tak nie wszystko da się tak prosto zrobić po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Ile masz wzrostu że miałeś 3XS? Jaka była długość górnej rury? To nie próba nabijania się czy jakiś przytyków, nie odbieraj tego w ten sposób. Po prostu jestem ciekawy. Masz jakieś zdjęcia jak wyglądał ten rower? A aktualna rama wygląda na za dużą, bo górna rura nie ma slopingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Całe 156cm tak więc kawał byka! Wrzucam niżej grafikę z porównaniem geometrii trzech rowerów - mojego starego Inflite, gravelowego Ulepa (tu jako VeloBuild) i szosowego Śmietnika (tu jako brandowany Elves, ja kupiłem coś o nazwie Airwolf). Wysokość nie ma znaczenia. Wiele osób strasznie spina się w temacie przekroku, ale prawdę mówiąc zaliczyłem na szosie i MTB w życiu mnóstwo gleb i dziwnych sytuacji, przywaliłem chyba w każdy kawałek ciała jaki się dało, ale co zrobić żeby polecieć prosto jajami na górną rurę to do dziś nie wiem. To jakiś abstrakcyjny problem Niżej losowa fotka Inflite - tu akurat po wyścigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Dłuższe te ramy niż sądziłem. Swoją drogą, to rowery szosowe i Gravele wyglądają rewelacyjnie na takich małych ramach. Zupełnie przeciwnie do takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Taki Ulep. A mój gravelo-szosowiec którym jeżdżę czasem ustawki waży 12,5 kg. Ale i pewnie ze trzy razy tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 8 godzin temu, heavy_puchatek napisał: Rama nie przyjmuje tak dużych opon jak bym chciał więc i tak kiedyś wyleci. Daj znać jak się będziesz pozbywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Pewnie za rok, w 2022 już się tym pościgam. Tzn taki jest plan Jak starczy 2.0-2.1" to może i zostanie na dłużej. Ale jak geo ramy ci pasuje to taka nowa kosztuje na Ali ~2500PLN razem z "tax free shipping", zawsze możesz zaryzykować i w razie czego odsprzedać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 No więc Ulep już nie waży 7,9kg - trochę przytył do 8,3kg. Uznałem, że kompromisy są słabe i rama pojechała do Cyklonu w Warszawie do poszerzenia. Efekt jest słabszy niż chciałem (po 5mm na stronę miało być a jest bardziej z 3mm + 130g nadwagi na samej ramie), ale przy oponie 56mm jest jeszcze spokojnie zapas Wsadziłem też mostek z dropem i o długości 60mm, mogę naparzać godzinami w pozycji aero. Pojeździłem na tym już trochę. Diabeł! Tylko zdjęć za bardzo nie robiłem... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi